Marii fermieri din judeţul Botoşani s-au săturat să livreze laptele către procesatori, la nişte preţuri ridicole oferite de aceştia, după care să-i vadă cum se laudă cu profituri uriaşe. Din acest motiv, fermierii care au sute de oi şi capre s-au hotărât să caute soluţii astfel încât să obţină ei profituri mai mari şi nu procesatorii.
Unul dintre aceşti fermieri care s-a decis să nu mai accepte condiţiile impuse de procesatori este Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş. El are o fermă cu aproape 1000 de oi, capre şi vaci. În urma discuţiilor cu cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate, s-a decis să facă brânză şi să o comercializeze în Spania şi în alte ţări din Uniunea Europeană unde există comunităţi importante de români.
“Am început demersurile pentru a obţine toate autorizaţiile şi avizele necesare, voi achiziţiona o maşină frigorifică, spaţiu de depozitare am. Din momentul în care voi obţine toate avizele, voi începe să trimit brânză în Spania, la comunităţile de români de acolo. Urmează să stabilesc cu românii care au magazine în Spania cum vom proceda. Eu pot să trimit săptămânal 1000 de kilograme de brânză tradiţională românească. De asemenea, voi lua legătura şi cu comunităţile de români din alte ţări”, ne-a spus Costel Romanescu.
Ionică Nechifor, reprezentatul Asociaţiei Moldoovis Botoşani şi totodată secretarul general al Federaţiei Romovis, susţine că fermierii trebuie să se asocieze şi să intre pe piaţa europeană pentru a obţine venituri mai mari.
“Eu de vreo patru-cinci ani tot spun că fermierii trebuie să se asocieze şi să vândă produsele pe piaţa Uniunii Europene, la nişte preţuri mult mai mari. Este puţin mai dificil deoarece brânza trebuie ţinută 60 de zile la maturat, trebuie ambalată dar câştigurile sunt net superioare. Am fost anul trecut în Italia, iar procesatorii dădeau fermierului 1,3 euro pe litrul de lapte. La noi, procesatorii dau un leu pe litru. Fermierii români ar trebui să profite şi să intre pe piaţa din Europa cu brânza tradiţională deoarece în majoritatea ţărilor se cresc oi de carne”, a precizat Ionică Nechifor, reprezentantul Asociaţiei Moldoovis.