Moşia CAI de VIS din Vf. Câmpului a organizat în a doua zi din 2016, o nouă ediţie a Festivalului Căiuţilor, un eveniment care a adunat formaţii din judele Botoşani şi Suceava. Deşi termometrul arăta -13 grade Celsius, câteva sute de oameni au venit să asiste la ediţia din acest an a festivalului de la Vf. Câmpului.
Festivalul a fost deschis de doi dintre cei mai frumoşi şi valoroşi cai de la Moşia CAI de VIS, care au defilat prin faţa sutelor de privitori. Ulterior, omul de afaceri Valeriu Iftime, sponsorul festivalului, le-a transmis un mesaj oamenilor prezenţi şi i-a invitat la un pahar cu vin fiert după care Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură a Judeţului Botoşani, a vorbit despre jocul căiuţilor şi despre obiceiurile de iarnă.
După discursuri, au intrat în arenă căiuţii. Prima reprezentaţie a aparţiunut celebrilor căiuţi de la Hlipiceni, cunoscuţi în toată ţara pentru jocul lor şi pentru ţinuta specifică. Au urmat cei din Hânţeşti, Negreni, Vf. Câmpului şi ale localităţi din judeţele Botoşani şi Suceava. De la eveniment, nu puteau lipsi căiuţii din Vorona precum şi omul de afaceri Cornel Şfaiţer, un mare susţinător al obiceiurilor de iarnă.
Festivalul a fost finanţat în totalitate de către omul de afaceri Valeriu Iftime. El este decis ca de la an la an, acest festival să se dezvolte şi să atragă cât mai multe persoane.
„Deşi nu s-au făcut invitaţii speciale, oamenii au venit, oamenii ştiu că vrem să permanentizăm acest festival. Din tristeţea că se termină sărbătorile, mulţi vin cu această nostalgie. Avem în acest an vreo 12 formaţii de căiuţi ceea ce denotă că încă suntem serioşi, că oamenii cred în frumuseţea asta a spectacolului de căiuţi. E frig, e zăpadă. Exact ceea ce trebuie ca să joace căiuţii”, a precizat Valeriu Iftime, organizatorul festivalului.
Reprezentanţii Direcţiei de Cultură Botoşani au în plan introducerea jocului căiuţilor în patrimoniul umanităţii. Ei spun că vor face demersurile necesare deoarece astfel de obiceiuri nu mai există în alte zone ale lumii.
„Este o ediţie în care încercăm să îmbunătăţim prestaţia din anii ceilalţi. Am lărgit un pic aria de prezenţă a acestor formaţii. Avem formaţii de la Buda, Zvoriştea, Hânţeşti, Vf. Câmpului, din Hlipiceni, Ştiubieni. Vremea este potrivnică dar numărul de participanţi este mai mare decât la precedentele ediţii. Cred că pe viitor acest festival va deveni unul naţional şi cred că jocul căiuţilor trebuie să intre în patrimoniul umanităţii. Nu mai există aşa ceva în alte zone ale lumii şi merită să intre într-o zonă selectă”, ne-a spus Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură.