În multe zone din judeţul Botoşani, datinile şi obiceiurile de iarnă sunt pe cale de dispariţie. Tinerii au ales calea străinătăţii, la şcoală se face prea puţin iar copiii au început să aibă alte preocupări odată cu apariţia internetului şi în mediul rural. Astfel, prea puţini sunt cei care mai încearcă să păstreze vie tradiţia şi să o transmită următoarelor generaţii.
Una dintre zonele în care obiceiurile de iarnă şi-au pierdut din farmecul de altădată este comuna Dîngeni. Cătălin Rotundu, primarul comunei Dîngeni, ne spunea că şi-ar fi dorit să participe la Festivalul Judeţean de Datini şi Obiceiuri de Iarnă şi alte festivaluri din ţară dar nu mai are cu cine. Din acest motiv, în urmă cu aproximativ o săptămână, a lansat o provocarea profesorilor care lucrează la şcolile din Dîngeni şi Iacobeni. Le-a propus să pregătească fiecare câte un program cu colinde şi obiceiuri de iarnă şi să participe la un festival-concurs, urmând ca primăria să se ocupe de organizare şi să asigure premiile. Pentru că reprezentanţii şcolilor solicitau de multă vreme câte un sistem de sonorizare, necesar la acţiunile educative, Primăria comunei Dîngeni a achiziţionat aparatura audio şi a oferit-o sub formă de premii celor două unităţi de învăţământ care au concurat la ediţia I a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă.
Din momentul în care au fost anunţaţi de acest concurs, pentru elevi şi profesori a urmat o săptămână în care au încercat să se pregătească cât mai bine, în speranţa că vor câştiga primul loc. Astăzi dimineaţă, era mare agitaţie în faţa căminutului cultural din Dîngeni. Zeci de elevi, profesori şi părinţi aşteptau să înceapă concursul. Primii au urcat pe scenă elevii şcolii din Iacobeni. Au interpretat foarte bine câteva colinde după care au pregătit un program cu căiuţi, capre, urşi şi urători.
Au urmat elevii şcolii Dîngeni care au prezentat la rândul lor un program de colinde şi obiceiuri de iarnă. S-au dovedit ceva mai bine pregătiţi, începând de la ţinută şi până la program. La finalul festivalului, Şcoala Dîngeni a fost desemnată câştigătoare dar în realitate, de câştigat au avut toţi elevii şi comunitatea locală. Înaintea festivităţii de premiere, pe scenă au urcat cadrele didactice de la cele două unităţi de învăţământ şi au interpretat trei colinde, fiind o surpriză pregătită elevilor şi executivului primăriei.
Cătălin Rotundu, primarul comunei Dîngeni deja se gândeşte la ediţia de anul viitor când intenţionează să organizeze un festival la care să participe elevi din mai multe comune ale judeţului Botoşani.