1.7 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

“SCORPIA” la Teatrul Mihai Eminescu

spectacol teatru Cernauti (2)

Teatrul” Mihai Eminescu” vă invită, duminică  8 noiembrie 2015, ora 18.00, să vizionați spectacolul: SCORPIA, după „Îmblânzirea Scorpiei”, de William Shakespeare. Regia: CRISTIAN GHEORGHE, decor: Mihai Pastramagiu, costume: Alina Dincă Puşcaşu, coregrafia: Victoria Bucun, compoziţii muzicale: Ciprian Braşoveanu.

DISTRIBUȚIA: CRISTINA CIOFU * VALENTIN POPA * VLAD VOLF * RĂZVAN AMITROAIE * SORIN CIOFU * IOAN CREȚESCU * BOGDAN MUNCACIU * MARIUS ROGOJINSCHI * GINA PĂTRAȘCU * LIDIA UJA * CRENOLA MUNCACIU * ALEXANDRA VICOL
Dansatori: Ana Baciu, Anamaria Codiţă, Ştefana Feciuc, Iulia Ispas, Raul Poamă-Neagră, Claudiu Simionesei, Theodor Şoptelea, Nadia Străchinaru

Dialog cu actorul, regizorul şi directorul Teatrului „Fani Tardini” din Galaţi Cristian Gheorghe

– Înainte de toate, de ce crezi că dramaturgia universală, cea clasică, revine în actualitate cu atâta aplomb – asta în vreme ce viaţa de zi cu zi mai că ne copleşeşte cu tehnologiile ei şi cu un comportament uman mereu în căutare de ceva cât mai surprinzător?

– Spuneam şi atunci când am montat „Avarul”, după Moliere, marea dramaturgie clasică este extrem de contemporană, extrem de modernă. Shakespeare nu ne spune o poveste despre vremuri care au fost, ci o poveste despre timpurile de acum şi despre vremurile viitoare.

– „Îmblânzirea scorpiei” a fost prezentată în mii de variante, în mai toate colţurile lumii. Care este viziunea pe care ne-o propui, am auzit chiar şi zgomotul unei motociclete?

– Spun o poveste în care totul este construit în jurul acestei relaţii de iubire nebună, de iubire dementă, de iubire la prima vedere dintre Catarina şi Petruchio, iubire care se naşte din aceea că s-au întâlnit două suflete pereche, doi oameni care empatizează perfect, doi oameni care sunt unul oglinda celuilalt şi tocmai din acest motiv a putut să aibă loc această explozie fantastică, amândoi fiind firi puternice – ceea ce duce şi la un aşa-zis conflict, la un aşa-zis război. Dar, de fapt, este un conflict şi un război provocat de faptul că fiecare dintre cei doi actanţi din cadrul acestei relaţii doreşte să afle dacă merită să meargă mai departe în cadrul acestei relaţii şi dacă cel din faţă chiar iubeşte cu adevărat. Acesta este „războiul” din povestea pe care o aducem în scenă. Am gândit o Catarina care nu este defel sălbatică, ci are o viaţă care o face să fie sălbatică şi rea. Rea în aparenţă, rea pentru că este o inadaptată, la fel ca şi Petruchio, este o vulnerabilă şi atunci şi-a creat o platoşă de aşa-zisă răutate, de sălbăticie, de îndărătnicie, numai în acest fel putând lupta cu urâţenia din jurul său.

– Joci rolul principal masculin în spectacolul cu acelaşi nume montat la Teatrul din Galaţi. Privind lucrurile din interior, socoteşti că sunt viziuni regizorale diferite sau asemănătoare cu ceea ce ai făcut la Botoşani, în acest rând, din postura de regizor?

– Cred că este o foarte mare deosebire între cele două abordări. Publicul va emite judecăţi de valoare abia după ce va vedea ambele spectacole.

– Ce-ai spune publicului pentru a-l îndemna să vadă spectacolul pe care-l propui?

– Să intre în sală pentru a vedea o poveste despre lumea în care trăieşte, să vadă o poveste de iubire de o forţă extraordinară, aşa cum sunt toate poveştile de iubire la Shakespeare, să vină să vadă un spectacol puternic, un spectacol dramatic şi, în acelaşi timp, un spectacol comic. Să vină să vadă acest vis frumos pe care-l visează Petruchio şi care, în final, devine realitate.

– Crezi că bărbaţii şi femeile de acum mai iubesc cu atâta patimă, cu atâta nebunie precum personajele din spectacolul tău?

– Eu cred că în cazul în care bărbaţii şi femeile de azi nu mai au aceste minunate trăiri generate de iubire, noi, teatrul, suntem datori să arătăm lumii că merită pe deplin să iubeşti, doar în acest fel trăind cu adevărat.
Traian APETREI

Pret bilet – 15 lei , elevi – 7 lei

biletele le găsiți la AGENȚIA TEATRALĂ din incinta ” Centrului Național de Informare si Promovare Turistică”, în Centrul Istoric, Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4

Tel. 0231 / 510 970 ; program zilnic, între orele 10.00-12.00 și 16.00 – 18.00 (luni liber)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA