1.6 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Medic: „Din 77 nu am mai văzut aşa ceva”

incendiu club foto adevarul

Tragedia din Clubul Colectiv a produs momente de groază ce îi vor urmări probabil tot restul vieţii pe cei care au supravieţuit. Mărturiile participanţilor la eveniment oferă toate acelaşi tipar: flăcări care s-au răspândit rapid, o panică generală care a cuprins mulţimea şi o busculadă masivă creată la ieşirea din local. La rândul lor, medicii care au acordat primele îngrijiri la faţa locului sunt încă şocaţi de ceea ce au văzut.

Unul dintre tinerii care au fost prezenţi în Clubul Colectiv în momentul producerii tragediei, Mihai Bărbuncă, a povestit cum s-au călcat tinerii în picioare să scape de flăcări.

„La 30-40 de minute după ce a început concertul, au fost nişte artificii. Pe unul dintre pilonii din faţa scenei era ceva din material textil, nu stiu exact ce. A ajuns la tavan, iar tavanul a luat foc. Ne-am îngrămădit toţi spre ieşire, cei care cădeau erau călcaţi în picioare“.   Alex Banu, unul dintre puţinii tineri care a reuşit să scape nevătămat din incendiul izbucnit în Club Colectiv, a povestit, în cadrul Ştirilor Pro TV, ce s-a întâmplat în noaptea de vineri.

Acesta a declarat că a scăpat intact în ciuda faptului că se afla în partea opusă ieşirii, precizând că în primele momente oamenii nu au realizat ce se întâmplă, însă în doar câteva secunde focul a izbucnit şi au început să cadă bucăţi din plafon.

„Un alt moment groaznic a fost atunci când am scăpat de acolo, te uitai în spate şi nu ştiai ce să faci. Nu poţi să atingi oamenii, aveau pielea arsă….ce m-a şocat cel mai mult este că toţi ziceau că sunt bine. Cu un metru înainte de ieşire deja nu puteam să mai ies şi mi-era foarte frică. Am luat o gură serioasă de fum, mi-a fost nasol, am reuşit să scap. Nu se mai vedea nimic din cauza norului de fum. Nu, negru, nimic, şi venea după tine, asta era nasol. Îmi doream din tot sufletul să mă împingă din spate, să ies şi prin geam. M-am panicat pentru că ştiu ce se întâmplă în situaţii de genul ăsta“, a declarat Alex Banu pentru Pro TV.

Incendiu Club Colectiv. Profesorul Lascăr: „E ca la război, e luptă contra-cronometru”

Solidaritatea a fost cuvântul cheie vineri noapte, după ce a izbucnit incendiul din clubul Colectiv. Medici, asistente medicale, infirmiere, au venit voluntar de acasă pentru a le asigura asistenţă de urgenţă celor peste 180 de răniţi. Profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, nu a mai văzut o astfel de mobilizare a resurselor umane şi materiale de la Revoluţia din 1989. Vineri noaptea, în şase ore, medicii de la Floreasca au făcut nu mai puţin de 13 operaţii simultane.

„La momentul Revoluţiei îmi amintesc că am mai avut o astfel de mobilizare a resurselor umane şi materiale, dar şi în celelalte cu profil de urgenţă, pentru a face faţă unui dezastru naţional. În decurs de şase şapte ore toţi cei 13 pacienţi gravi au fost operaţi datorită mobilizării instantanee a colectivului reprezentat de câteva zeci de chirurgi plasticieni care îşi desfăşoară activitatea în acest spital. Şi acesta nu e decât începutul”, a declarat profesorul Ioan Lascăr.

„Îngrijirea unui bolnav ars grav presupune un traseu imprevizibil, grevat de numeroase complicaţii posibile. Costurile sunt fabuloase pentru îngrijirea unui bolnav grav, iar efortul uman este pe măsură, înseamnă câteva zeci de operaţii, cu o logistică adecvată şi cu o traiectorie de multe ori imprevizibilă”, a mai spus chirurgul, subliniind că medicii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-i salva pe răniţi. Medicul a precizat că atunci când vin atât de mulţi pacienţi într-o stare atât de gravă este ca la război.

„Se operează simultan în mai multe săli de operaţie, acest spital are această rutină şi oamenii care lucrează aici imediat se sudează în echipe multidisciplinare şi acordă maximum de şanse pacienţilor cu o problemă complexă”, a mărturisit profesorul Lascăr.

Lascăr a mai spus că Spitalul Floreasca este în permanenţă cu arma la picior. „Evident, dimensionarea unei astfel de tragedii nu poate fi previzibilă. Autorităţile au reacţionat impecabil până acum, rezultate sunt pe măsura eforturilor”, a completat chirurgul.

Monica Pop: „E ca la cutremurul din 77”

Profesorul Monica Pop, şefa Spitalului de Oftalmologie din Capitală, a declarat, sâmbătă, că medicii sunt impresionaţi de ceea ce au văzut.

„Am sperat că n-o să mai văd niciodată tragedia pe care am văzut-o la cutremurul din 77 când eram studentă la Medicină. Uite că se repetă, sigur că de mai mică anvergură, dar de gravitate extraordinară”, a completat Monica Pop. „Medicii de la Spitalul de Arşi sunt nişte eroi, sunt extraordinari, să suporţi aşa ceva…Este o specialitate în care există foarte, foarte multă durere şi ei au foarte mult de luptat cu asta, pentru că ştiţi foarte bine, durerea produce şi nişte modificări fizice deosebite”, a declarat oftalmologul după ce i-a consultat pe pacienţii aflaţi în terapia intensivă de la Spitalul de Arşi.

Citeste mai mult pe Adevărul.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA