Angajaţii Urban Serv sunt pregătiţi să intervină în cazul în care se formează polei pe străzile municipiului. Cel puţin asta susţin şefii societăţii care se ocupă de deszăpezirea municipiului Botoşani. Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv a declarat că utilajele sunt pregătite şi că în magaziile societăţii există o rezervă de material antiderapant.
“Am făcut o verificare a parcului de utilaje, ele sunt reparate în totalitate, am demarat procedurile de achiziţionare a materialului antiderapant. În data de 15 octombrie avem licitaţia pentru sare, pe 20 octombrie avem licitaţia pentru inhibitor iar pe 24 octombrie licitaţia pentru nisip. Avem o rezervă de material antiderapant rămasă de anul trecut şi putem intervene dacă se impune. Luna aceasta vom depune în Consiliul Local programul de deszăpezire care cuprinde tot careul de străzi din municipiul Botoşani, ordinea intervenţiilor şi prioritatea la intervenţii”, a declarat Simion Drelciuc.
“În situaţia în care ninge abundent sau se formează polei pe o suprafaţă mai mare, intervenţiile se fac pornind de la careul central, în zona şcolilor, grădiniţelor şi magazinelor alimentare. Apoi se intervine pe aleile dintre blocuri şi drumurile pietruite de la periferiile municipiului. Calea Naţională, Primăverii, intersecţiile mari şi sensurile giratorii sunt prioritatea zero”, a adăugat directorul Urban Serv.
În această iarnă, Urban Serv va utiliza experimental clorură de calciu lichidă pe una din străzile municipiului iar dacă se dovedeşte eficientă, se va schimba modul de acţionare.
“Pe străzile asfaltate vom utiliza amestec de sare cu inhibitor. Sarea are un efect puternic asupra topirii zăpezii iar inhibitorul protejează caroseria maşinilor. Nisipul se foloseşte doar pe străzile neasfaltate. Iarna trecută, pe trotuare am folosit clorură de calciu solidă dar am sezizat că are un efect negativ asupra pavelelor. Vom folosi clorură de calciu lichidă pe o porţiune de stradă pentru a vedea ce efect are în combaterea poleiului. Dacă dă rezultate, vom investi în achiziţionarea de clorură de calciu şi a bazinelor necesare pentru depozitare. Din informaţiile pe care le avem de la cei care au utilizat clorura de calciu lichidă, până la -15 grade rezultatele sunt foarte bune”, a mai declarat Simion Drelciuc.