10.5 C
Botoșani
joi, 24 octombrie 2024

Academicianul Leon Dănăilă a devenit cetăţean de onoare al municipiului Botoşani. Momente emoţionante: „Mulţumim. Mi-aţi salvat viaţa” GALERIE FOTO

Leon Danaila la Botosani  (14)

Academicianul Leon Dănăilă, cel mai bun neurochirurg roman, a primit astăzi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, într-o şedinţă festivă care a avut loc în sala de Consiliu Local al primăriei municipiului Botoşani.

Momente emoţionante astăzi, în sala de Consiliu Local Botoşani. Mai mulţi foşti pacienţi au fost prezenţi la şedinţa festivă în care neurochirurgul Leon Dănăilă a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului. Oamenii au venit cu flori şi mici cadouri, încercând astfel să-i mulţumească medicului botoşănean pentru că le-a salvat viaţa. Plini de emoţii, majoritatea foştilor pacienţi i-au spus lui Leon Dănăilă: „Mulţumesc. Mi-aţi salvat viaţa”. Unul dintre pacienţi a venit de la Suceava şi i-a adus medicului un buchet cu 21 de trandafiri albi. Cei 21 de trandafiri au însemnat 21 de ani de la operaţia reuşită de Leon Dănăilă şi 21 de ani de viaţă pentru respectivul bărbat. De asemenea, câteva persoane au venit îmbrăcate cu tricouri pe care era fotografia lui Leon Dănăilă şi mesajul: „Cel mai bun neurochirurg din lume este cetăţean de onoare al Botoşaniului”. Un tricou similar i-a fost înmânat şi celebrului medic botoşănean care a promis că îl va păstra. De asemenea, a fost prezent şi stareţul mănăstirii Zosin care a venit să-i mulţumească lui Leon Dănăilă pentru ajutorul oferit. Acesta a precizat că Leon Dănăilă a donat mănăstirii toate bijuteriile şi obiectele de preţ care au aparţinut fostei sale soţii.

Leon Dănăilă şi-a început discursul cu aventurile petrecute în anii ’70 când i-a operat pe prim ministrul lui Kim Ir-sen şi pe fostul preşedinte al Algeriei, stârnind amuzamentul celor din sală.

“La început, în 1974, am fost propus de Ceauşescu şi de profesorul Arsenie, să-l operez pe primul ministru a lui Kim Ir-sen. A avut o operaţie foarte dificilă. Eu eram tânăr şi nu mi-am dat seama de importanţa atât de mare a acestui fapt. Acum parcă îmi e frică, dacă nu era bine, ce se întâmpla. În 1977, într-o noapte, la ora 12.00, m-am trezit în faţa blocului cu două maşini ale securităţii, cu girofaruri. Au venit la mine şi mi-au spus: sunteţi delegate să mergeţi şi să-l consultaţi pe preşedintele Algeriei, care este foarte bolnav. Le-am spus că nu am paşaport iar ei mi-au spus: poftim paşaportul. Avea fotografia şi iscălitura mea pe el. Am plecat imediat. La ora 1.00 am ajuns la aeroport, m-am urcat în avion. 200 de locuri dar avionul era gol. Doar securistul care mă urmărea a fost în avion cu mine. Stewardesa mi-a spus: domnule aveţi trei mese până dimineaţa. Zic: doamnă, dar eu nu mănânc noaptea. Eu vreau să mă odihnesc. Securistul mi-a spus: vreau eu să mănânc. M-am culcat pe două bănci şi îl auzeam cum toarnă vin, mănâncă”, a povestit Leon Dănăilă.

Apoi, academicianul a povestit despre modul cum a devenit cunoscut pe plan mondial ca urmare a tratatelor de medicină şi a cercetărilor efectuare după care a vorbit despre viaţa sa. „Mi-am petrecut anii copilăriei la Darabani. Locurile respective au rămas neclintite dar cel care le-a părăsit am fost eu. M-am avântat în necunoscut şi a trebuit să lupt singur cu viaţa şi obstacolele ei. Am venit din lumea satelor unde nu am cunoscut decât ce înseamnă munca, suferinţa şi foamea. Am avut părinţi buni, foate deschişi şi cu o înţelepciune extraordinară. Întotdeauna mi-au spus să fac bine şi să nu cer nimic în loc. De cele mai multe ori, la lucrurile frumoase se ajunge doar prin suferinţă. Răbdarea şi vicisitudinile sunt considerate de mine a fi cheia succesului. Am fost exigent cu mine, înainte de a fi cu ceilalţi. Când suntem tineri credem viaţa ni se cuvine şi este eternă dar când ne îndepărtăm tot mai mult de tinereţe, descoperim că viaţa este un dar de sus. Mi-am ales cariera de medic pentru a dărui şanse de viaţă tuturor oamenilor suferinzi. Mi-a plăcut tot timpul lucrul bine făcut şi nu am înfăptuit nimic din datorie. Am pus suflet în toate activităţile mele. M-am convins că dacă cineva vrea să se afirme, indiferent din ce clasă socială profine, poate să o facă. Am considerat neurochirurgia ca o adevărată religie căreia i-am consacrat totul. Dacă doreşti să devii performant în domeniul medicinii trebuie să renunţi la o mare parte din viaţa personală”, a mai spus Leon Dănăilă.

După şedinţa festivă de la Primăria Botoşani, Leo Dănăilă a plecat la Dorohoi unde avea programată o întâlnire după care a mers la Darabani, localitatea în care s-a născut şi şi-a petrecut copilăria.

 

Potrivit WIKIPEDIA, Leo Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933 la Darabani, unde a făcut și primele patru clase primare. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958.
După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară dinDărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucureștiunde lucrează și în prezent.
Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neuronomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.
Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.
Este membru corespondent al Academiei Române din 24 octombrie 1997 și membru titular al acesteia din 20 decembrie 2004; membru titular al Academiei de Științe Medicale(1993); membru al New York Academy of Sciences (1995) și London Diplomatic Academy (2000).
De asemenea, este membru a următoarelor societăți științifice internaționale:
L’Union Médicale Balkanique (1986),
European Association of Neurosurgical Sciances (1987),
International Society of Psychoneuroendocrinology (1991),
International Psychogeriatric Association (1991),
Societe Francaise de Pharmacologie Clinique et Therapeutique (1991),
Biomedical Optics Society (1992),
International Society for Optical Engineering (SPIE) (1992),
Balkan Society of Angiology and Vascular Surgery (1994),
World Federation of Neurosurgical Societies (1992),
Société de Neurochirurgie de Langue Française (1996),
American Heart Association (1999);
European Association of Medical Laser (1998);
International Stroke Society (Japan) (1999),
American Association for the Advancement of Science (2003),
European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery (2003),
Congress of Neurological Surgeons (2004),
Membru de onoare activ al Asociației Naționale împotriva Corupției, Abuzurilor și Drepturile Omului (2006)
International Neuropsychologicaly Society (2008)
American Chemical Society (2008).
Face parte din comitetul director al următoarelor reviste de specialitate: “Romanian Journal of Reconstructive Microsurgery”, „Romanian Neurosurgery”, „Romanian Journal of Neurology and Psychiatry”, „National Medical Review” and “Proceedings of the Romanian Academy”. Este editor șef al revistei “Romanian Journal of Neurosurgery”.
Deține 18 brevete de inventator și 10 de inovaor. Este autor a 39 cărți de specialitate dintre care menționăm :
Nerurinomul Spinal – Teză de Doctorat 1972
Tratat de Neurologie – vol.1 – Editura Medicală 1979,
Tratat de Neurologie – vol. II – Editura Medicală 1980,
Tratat de patologie chirurgicală – vol.IV – Editura Medicală 1983,
Sistemul arterial aortic. Patologie și tratament chirurgical vol. II – Editura Medicală 1983,
Psihoneurologie – Editura Academiei RSR 1983,
Bolile Vasculare ale Creierului și Măduvei Spinării vol II. Bolile vasculare ischemice. Partea a II-a – Editura Academiei RSR 1984
Bolile Vasculare ale Creierului și Măduvei Spinării vol. III Hematoamele Intracraniene și Spinale Editura Academiei RSR 1985,
Romanian Neurosurgery vol.I Editura Academiei RSR 1986 ,
Romanian Neurosurgery Vol. II Editura Academiei RSR 1987
Tromboembolismul Cardiovascular Editura Științifică și Enciclopedică 1987,
Ateroscleroza Cerebrală din Sistemul Carotidian Editura Științifică și Enciclopedică 1988
Chirurgia Psihiatrică Editura Academiei RSR 1988
Tratamentul Tumorilor Cerebrale Editura Academiei Române 1993 Maladia Alzheimer Editura Militară 1996,
Sculptură în creier Editura Du Style 1998;
Apoptoza, Editura Academiei 1999;
Tratat de Neuropsihologie, Editura Medicală 2000 (Ediția II-a, 2002);
Actualități și perspective în Neurochirurgie Editura Național 2000;
Atlas de patologie chirurgicală a creierului” Editura Moonfal Press 2000;
Lasers in Neurosurgery Editura Academiei 2001;
Atlas of Surgical Pathology of the Brain Editura Moonfal Press 2001;
Vascularizația arterială și venoasă a creierului Editura Tipart Group (2001),
Sinteze Neurochirurgicale Editura Ceres (2001),
Apoptoza (Ediția II-a -revăzută și adugită), Editura Academiei 2002;
Ateroscleroza cerebrală ischemică Editura Medicală 2004;
Atlas de patologie cerebro-vasculară Editura Cartea Universitară București (2005);
Programed cell death in the vascular diseases of the brain Editura Cartea Universitară București (2005);
Clinica și morfopatologia proceselor expansive ale sistemului nervos central Editura Cartea Universitară București (2005);
Cerebrovascular malformations – an atlas of histopathology and ultrastructure, Editura Cartea Universitară București (2005);
The vascular wall and the intracerebral hemorrhage – an atlas of light and electron microscopy, Editura Cartea Universitară București (2005),
Hemoragia Subarahnoidiană Anevrismală – Editura Cartea Universitară București (2006);
The interstitial cells of the human brain – Editura Cartea Universitară București (2006), * Cerebral Vascular Occlusions – an atlas of hystopathology and ultrastructure (2006) – Editura Cartea Universitară București,
Tratat de Neuropsihologie vol II Editura Medicală (2006),
Patologia neurochirurgicală a hipofizei – Editura Didactică și Pedagogică (2006),
Vasculogenesis, Angiogenesis and Vascular Tumorigenesis in the Brain – an atlas of cerebrovascular cytohistopathology – Editura Cartea Universitară București (2007),
Vasculogenesis, Angiogenesis and Vascular tumorigenesis in the Brain – an atlas of cerebrovascular cytohistopathology – second edition (2007),
Anevrismele cerebrale – Editura Academiei Române 2007.
Este colaborator la 3 cărți – Lichidul cefalo-rahidian – Editura Didactică și Pedagogică 1979, Ghid de practică medicală vol.1. – Editura Infomedica 1999, – Enciclopedie Medicală Românească. Secolul XX – Editura Fundației Medicale a Rinichiului 2001.

Din totalul celor 36 de cărți publicate este autor unic la 3 cărți, prim autor la 20 cărți, autor împreună cu alții fără a fi primul la 13 cărți și colaborator la 3 cărți. A publicat și comunicat 317 lucrări științifice, după cum urmează: 93 publicate în străinătate și în reviste românești cu circulație internațională (în limba engleză); 63 publicate în limba română în diverse reviste medicale românești; 46 comunicate la diferite congrese internaționale și 115 comunicate la simpozioane și congrese din țară. Lucrările sale sunt citate de profesori și cercetători cu renume din întreaga lume. A participat la peste 150 de manifestări științifice naționale și internaționale (congrese, conferințe, simpozioane)
A studiat neurochirurgia timp de un an la New York în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981) și a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență laBudapesta (1978 și 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Dusseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995).
În aceste stagii de specializare din Europa și SUA precum și la diferitele congrese internaționale a cunoscut direct și a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalități neurochirurgicale din lume.
Datorită acestor specializări și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punt, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din Romania microscopul operator (1979) și laserul (1984).
Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenții chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul.
Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene – peste 2700, malformații arteriovenoase peste 300, neurinoame de acustic peste 350, tumori hipofizare peste 250, meningioame peste 1300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc). Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultatele obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.
Este singurul neurochirurg din țară care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar, începând din anul 1985. Rezultatele acestor operații sunt publicate în diferite lucrări științifice ca: Rom. Neurosurg. 1, 3, 1992; Rom. Neurosurg. 11, 1992; Rom. Neurosurg. 2, 1993; Infomedica nr. 4 1994; Romanian J. of Reconstructive Microsurgery vol. 1 1996. A efectuat primele endarterectomii de arteră cerebrală medie și de arteră carotidă publicate în: Rev. Rom. Med. Neurol. Psychiat 23, 1985; Rom J. Neurol. Psychiat 31, 1993 și în cartea Ateroscleroza cerebrală ischemică 2004. A efectuat 476 anastomoze extra-intra craniene (vezi Ateroscleroza cerebrală din sistemul carotidian 1988 și Ateroscleroza cerebrală ischemică 2004).
A investigat apoptoza în glioblastoame, (rezultate prezentate la al 48-lea Congres de la Soc. De Neurochirurgie de Langue Francaise 1998, și publicate sub titlul In situ and peripheral mononuclear cells’ apoptosis in glioblastom. Rom Neurosurg 8, 35-43, 1999; High levels of sFas and PBMC apoptosis before and after excision of malignant melanoma. Case report. Rom. Arch. Microbiol. Immunol., 61, 267-273, 2002 și în cartea Apoptoza (ed.I 1999, și ed. II 2002). A studiat și efectuat primele calosotomii pentru tratarea epilepsiei a căror rezultate sunt menționate în: Tratat de Neuropsihologie vol. I 2000; 2002; 2006 și în lucrarea prezentată la Congresul de la Liubliana 1998. A efectuat și publicat primele cerebro-mio-sinangioze și cerebro-arterio-sinangioze (vezi Ateroscleroza cerebrală 1988 și Ateroscleroza cerebrală ischemică 2004).
A studiat și publicat primele meningioame intracraniene induse de radiații (vezi Rom Neurosurg. new series 1, 1993). A studiat și tratat primele cazuri de anevrisme micotice (vezi Rom Neurosurg. new series 2, 1993). A efectuat primele studii de microscopie electronică asupra maladiei Alzheimer iar rezulatele au fost publicate în anul 1996 în cartea sa Boala Alzheimer. A aplicat pentru prima dată în țară imunoterapia în tumorile cerebrale iar rezultatele sunt publicate în cartea Tratamentul turmorilor cerebrale, apărută în 1993 și în lucrarea Interleukin-2 Therapy of malignant brain tumors (glioblastoma multiforme), din revista Acta Neurochirurgica Moldavica 3; 22-27, 1995. A făcut primele studii cu privire la psihochirurgie, studii care au fost publicate în cartea Chirurgia Psihiatică (1988).
A cercetat apoptoza tumorilor cerebrale, iar rezultatele au fost publicate în caretea Apoptoza ed. I apărută în 1999 și ed. II apărută în 2002. A făcut primele cercetări cu privire la terapia fotodinamică a tumorilor cerebrale iar rezultatele au fost publicate la diferite congrese naționale și internaționale precum și în cartea Lasers in Neurosurgery apărută în 2001. A studiat histopatologia tumorilor cerebrale a căror rezultate sunt publicare în cartea Atlas of Surgical Pathology of the Brain apărută în 2001. În 2006 a descris sindromul cortico-optico-falciform în cartea Psihologia Neurochirurgicală a hipofizei (2006). A efectuat pentru prima dată în țară, un studiu cu privire la rolul interacțiunii celor două hemisfere cerebrale în integrarea sistemului limbajului, publicat în Rev. Roum Sci Sociales-Série de Psychologie (1987); un studiu privind nivelul serologic al moleculelor de adeziune ICAM și ELAM în astrocitoame și glioblastoame, publicat în Rom. J. Neurol (1997); un studiu privind nivelul seric al interleukinei-6 și interleukinei-2 în adenoamele pituitare (vezi Rom J. Neurol. 34, 1996); și un studiu cu privire la stresul neurochirurgical și funcția imună, publicat în Rom. J. Neurol Psychiat. 1994.
La data de 28 mai 2003, a efectuat pentru prima dată în țară abordul translabirintic al neurinomului de acustic și abordul transmastoidian al tumorilor de glomus jugular. A publicat primul caz de pseudotumoră psamomatoasă intracerebrală calcificată în lucrarea Psammomatous pseudotumoral intracerebral calcification: a case report and review of the literature din Annals of Neurosurgery 5, 2005.
Este evidențiat în munca sanitară cu ordinul 117/ 1980; deține patru premii ale Academiei Românepentru cărțile Tratamentul tumorilor cerebrale – 1995, Apoptoza – 2001, și “Atlas of Surgical Pathology of the Brain”- 2002, Lasers in Neurosurgery – 2003. I s-a conferit premiul Internațional Romeo del Vivo – 1996 de către Departamentul de Neurochirurgie din Calabria Italia, I-a fost acordată diploma de către Editura Militară – 1976, Medalia Societatea Ateneul Român – 1990 și Medalia Caritas Catholica Vlaanderen – Belgia 1995. La 1 decembrie 2000, prin decret perzidențial, i-a fost conferit gradul de Ofițer al Ordinului național al Serviciului Credincios. I s-a decernat Premiul Academiei de Științe Medicale pentru activitatea de Cercetare-Inovare din domeniul medicinei (8 decembrie 2000). I-a fost conferită Diploma de Onoare a Universității Titu Maiorescu dinBucurești (18 decembrie 2000) și Diplomă de Excelență Academică a UMF “Carol Davila” din București (decembrie 2004), Premiul TopMedici (31 Ianuarie 2008).
De asemenea, a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Darabani (21 mai 1999); Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi (18 septembrie 1999); Absolvent de Onoare alLiceului Teoretic “Gr. Ghica V.V.” din Dorohoi (18 septembrie 1999), ABI World Laureate 1999. În 2003, World Nations Congres ABI din USA i-a acordat titlul de senator.
În 2001 a obținut Noble Prize acordat de “United Cultural Convention” iar în 2002 titlul de Cavaler acordat de “Academie Europeenne d`Informatisation.
În 2009 a obținut Trofeul de Excelență la Gala 10 pentru România.
Sursa: WIKIPEDIA

Leon Danaila la Botosani  (1) Leon Danaila la Botosani  (2) Leon Danaila la Botosani  (3) Leon Danaila la Botosani  (4) Leon Danaila la Botosani  (5) Leon Danaila la Botosani  (6) Leon Danaila la Botosani  (7) Leon Danaila la Botosani  (8) Leon Danaila la Botosani  (9) Leon Danaila la Botosani  (10) Leon Danaila la Botosani  (11) Leon Danaila la Botosani  (12) Leon Danaila la Botosani  (13) Leon Danaila la Botosani  (15) Leon Danaila la Botosani  (16) Leon Danaila la Botosani  (17) Leon Danaila la Botosani  (18) Leon Danaila la Botosani  (19) Leon Danaila la Botosani  (20) Leon Danaila la Botosani  (21) Leon Danaila la Botosani  (22) Leon Danaila la Botosani  (23) Leon Danaila la Botosani  (24) Leon Danaila la Botosani  (25) Leon Danaila la Botosani  (26) Leon Danaila la Botosani  (27) Leon Danaila la Botosani  (28) Leon Danaila la Botosani  (29) Leon Danaila la Botosani  (30) Leon Danaila la Botosani  (31) Leon Danaila la Botosani  (32) Leon Danaila la Botosani  (33) Leon Danaila la Botosani  (34)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES








































ULTIMA ORA