14.5 C
Botoșani
joi, 24 octombrie 2024

Noul Cod Fiscal, vot final în Parlament. TVA de 19% aruncă în aer deficitul bugetar

parlament

Astăzi se dă votul final în Parlament pe noul Cod Fiscal. Deputații vor vota „cu ochii închiși” un TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2016, doar pentru că a fost „comandat” de premierul Victor Ponta din Turcia. Nu există un calcul de impact asupra bugetului țării, măsura este criticată de FMI și Comisia Europeană, iar ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, recunoaște că deficitul va ajunge spre 3% anul viitor, deși România și-a asumat un deficit de doar 1,1%.

Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi și măsuri fiscale și financiare din România, urmează să fie votat astăzi în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut într-o emisiune TV că scăderea TVA-ului cu cinci procente, de la 24% la 19% va duce România în situaţia de a depăşi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor.

Procentul real va fi undeva sub 3%, a precizat ministrul.

Întrebat cum comentează reacţia Comisiei Europene şi a FMI care sunt îngrijorate de această măsură, Eugen Teodorovici a răspuns: „Partenerii noştri internaţionali e normal să aibă o poziţie conservatoare”, dar că „E foarte important ca acest deficit bugetar să fie menţinut sub 3%. La nivel european, sunt foarte multe state care au depăşit cu mult ţinta de 3%”.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES








































ULTIMA ORA