-0.5 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Târgul de la Popăuţi nu se mai organizează în această primăvară. Conducerea staţiunii de cercetare a refuzat

targ popauti (9)

Târgul de miei şi pielicele care se organiza în fiecare primăvară, la Staţunea de Cercetare Popăuţi, nu va mai avea loc. Noua conducere a acestei staţiuni a refuzat să mai organizeze evenimentul în parteneriat cu Asociaţia Moldoovis.

Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Moldoovis, a făcut o solicitare către conducrea Staţiuniide Cercetare Popăuţi în vederea organizării evenimentului. La fel ca în fiecare an, staţiunea urma să pună la dispoziţia terenul şi logistica necesară iar Asociaţia Moldoovis să se ocupe de aducerea unui număr cât mai mare de fermieri şi de vizitatori. Noua conducere a Staţiunii de Cercetare Popăuţi nu a mai fost de acord cu organizarea târgului iar reprezentanţii Asociaţiei Moldoovis au decis să nu-l organizeze într-o altă locaţie.

„Am avut câteva discuţii dar anul acesta nu mai am pârghiile necesare. Acest eveniment l-am început în 2006 în Staţiunea de Cercetare Popăuţi. Mi-am dorit ca toate autorităţile locale să se implice în acest eveniment. Am avut o discuţie cu noul director de la Staţiunea de Cercetare Popăuţi şi mi-a spus că s-a hotărât în Consiliul de Administraţie să nu se accepte organizarea evenimentului în această staţiune. Din păcate, suntem nevoiţi să îl amânăm. Am discutat la academie şi la minister. Sper ca măcar în toamnă să îl putem organiza deoarece staţiunea nu este o moşie proprie. În toată ţara, târgurile şi evenimentele agricole se organizează în staţiunile de cercetare”, a spus Ionică Nechifor care a adăugat:

„În 2006 când am decis să încep organizarea târgului, m-am gândit să organizez o licitaţie la Popăuţi şi în timp să fie un târg naţional la care să participe toţi ci care doresc să achiziţioneze pielicele. Nu am reuşit pentru că am avut destul obstacole”.

Preşedintele Asociaţiei Moldoovis susţine că a făcut deja demersuri, a discutat cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ASAS, în speranţa că va putea organiza târgul în toamna acestui an. El nu se declară foarte mulţumit de precedentele ediţii organizate şi spune că acest târg s-a politizat iar unele personaje şi-au făcut campanie electorală. În opinia lui Nechifor, printre cei care au profitat de acest târg, s-a numărat şi Florin Ţurcanu, fostul preşedinte PN Botoşani şi CJ Botoşani.

„Florin Ţurcanu a încercat să transforme un eveniment agricol într-un eveniment politic. Mie nu mi-a convenit. Nu era o problemă că se implicau Consiliul Judeţean şi unele persoane din PNL dar la a muta târgul la ACR… A fost un eşec total. Era mai corect dacă stimula fermierii cu banii care i-au fost plătiţi lui Bregovici. Un astfel de eveniment nu constă în spectacolul muzical. El trebuie să asigure fermierilor informaţii legislative, cunoştinţe noi. Poţi să îmbini partea profesională cu spectacolul dar nu să ajungem ca spectacolul să fie pe primul plan”, a declarat Ionică Nechifor care a mai afirmat că fermierii ar trebui să fie principalii beneficiari ai unui astfel de târg. El spune că târgul nu era atractiv pentru fermierişi că s-a transformat într-un bâlci.

„În urmă cu doi ani am reuşit să organizez un simpozion în care erau implicate asociaţiile de la bovină, de la ovină, de sectorul vegetan. Au venit asociaţiile de la Braşov şi Tg. Mureş, asociaţii responsabile de registrul genealogic şi au prezentat câteva lucrări interesante. Când să prezentăm ceilalţi, inclusiv băncile, a venit Florin Ţurcanu şi a stricat tot. S-au supărat toţi agenţi de la bănci şi noi cei de la ovină. El a venit, gata s-a încheiat, hai la bâlci. Nu ăsta era scopul. Spectacolul era pentru cetăţeanul care a venit să viziteze. Fermierul a venit ca să înveţe ceva”, a mai afirrmat Nechifor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA