-1.6 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Cea mai mare investiţie privată din judeţul Botoşani are şanse să demareze anul acesta. Parcul eolian din nordul judeţului Botoşani ar putea produce energie electrică pentru Moldova şi Ucraina

parc eolian 920

Cel mai mare proiect de investiţii din judeţul Botoşani ar putea demara în maxim un an de zile. Este vorba de parcul eolian care se va întinde pe suprafaţa a patru comune din nordul judeţului. Autorităţile locale din zonă spun că la ora actuală există un dezvoltator dispus să investească 800 de milioane de euro.

  • Proiectul încă este blocat deoarece autorităţile statului nu îşi dau acordul pentru preluarea energiei electrice
  • Reprezentanţii companiei care va investi în acest parc eolian au demarat negocierile cu autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina

Despre proiectul din nordul judeţului Botoşani se vorbeşte de mai bine de trei ani. El a fost demarat de Terra Romania SPV One, o firmă care ar avea acţionari offshore-uri din Cipru şi Panama. Parcul eolian ar urma să se întindă pe teritoriul comunelor Păltiniş, Coţuşca, Viişoara şi Rădăuţi Prut. În total, ar fi vorba de 157 de turbine, fiecare având o putere instalată de 3 MW, înălţimea fiecărei turbine depăşind 100 de metri. La capacitate maximă, acest parc eolian va avea o putere instalată de peste 400 MW. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 800 de milioane de euro din care 200 de milioane de euro ar însemna lucrările care s-ar executa în judeţul Botoşani iar 600 de milioane de euro ar însemna achiziţionarea echipamentelor.

Romanescu Costel, primar Paltinis„Suntem mai avansaţi cu acest proiect, avem un investitor serios. Acest investitor din zona Păltiniş nu urmăreşte acele certificate verzi. Problema este că România nu are nevoie de acea energie produsă de parcul eolian de la Păltiniş. Eu sunt convins că acest parc se va dezvolta indiferent dacă energia electrică va intra în circuitul din România sau va merge la extern. În acest moment, nu există soluţii pentru livrarea energiei. Transelectrica nu ne primeşte în staţia de la Fălticeni. Investitorul a vrut să facă inclusiv o modernizare a staţiei de la Fălticeni. Se facea un traseu de la staţia centrală de la Viişoara şi până la Fălticeni. Reţeaua era subterană, pe traseul drumurilor locale şi judeţene. Asta însemna 92 de kilometri de reţea”, ne-a spus Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş

Reprezentanţii companiei care a demarat acest proiect au găsit între timp şi o altă variantă pentru livrarea energiei electrice. Ei au început discuţiile cu autorităţile din Republica Moldova şi încearcă să negocieze şi cu reprezentanţii guvernului din Ucraina.

În cazul în care se va găsi o soluţie pentru livrarea energiei electrice, dezvoltatorul va solicita autorizaţia de construcţie şi va începe lucrările la parcul eolian. Această investiţie ar face ca patru comune din judeţul Botoşani să-şi asigure bugetul doar din banii încasaţi de la această companie şi să nu mai fie dependende de fondurile alocate de guvern.

„Pentru mine contează că parcul se va dezvolta acolo, lucrările se vor face cu oameni din zonă, se vor realiza drumurile. S-a discutat inclusiv despre dotarea zonei cu o autofreză astfel încât să poată interveni când apar probleme la acele turbine. Un astfel de proiect înseamnă enorm pentru cele patru comune. Practic nu vor mai fi dependente de banii guvernului. Din taxele şi impozitele pe care le vom încasa, bugetul comunei Păltiniş ar creşte de zece ori”, ne-a mai spus Costel Romanescu.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA