14.4 C
Botoșani
joi, 9 ianuarie 2025

INTERVIU. Ionică Nechifor, despre Fermierul Anului 2024: “Ținem secret ca să fie momentul mult mai frumos” / VIDEO

Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis organizează sâmbătă după amiază, a VIII-a ediție a Balului Fermierilor. Într-un interviu pentru Botoșani Online, Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, a vorbit despre evenimentul de anul acesta, despre TOP30 fermieri și despre premiile care vor fi oferite.

Mai sunt trei zile până la Balul Fermierilor, primul eveniment important din agricultura botoșăneană. Ce va fi anul acesta?

  • În primul vă spun la mulți ani, dumneavoastră și tuturor fermierilor. Am trecut în 2025 și ne dorim cu toții să avem un an bun, un an ferit de orice necazuri și să trecem peste toate problemele care apar. Mai sunt trei zile până la primul eveniment agricol din acest an. Noi încercăm să punem partea pozitivă în prim plan, chiar dacă 2024 a fost un an extrem de dificil pentru noi. Și nu numai pentru agricultură. Anul nu a fost atât de bogat în reușite. Știm foarte bine câte probleme au fost. Va fi o retrospectivă a anului 2024 iar cei mai buni fermieri vor fi recompensați pentru rezultatele pe care le-au avut.

Prima noutate este schimbarea locației…

  • Am schimbat locația din mai multe motive, ne-am orientat spre o sală mai mare, astfel încât niciun participant să nu se simtă stânjenit. În sala în care făceam până acum, era o diferență între cei din față și cei din spate care nu aveau posibilitatea să vadă spectacolul și premierea. Nici sonorizarea nu era foarte bună.

Vor fi mai mulți fermieri prezenți?

  • Cu siguranță. Deja avem toate listele. E o chestiune pe care am mai spus-o și o repet. E adevărat că membrii Asociației Moldoovis au un alt statut dar toți fermierii care și-au dorit să vină, au fost primiți cu drag. Indiferent din ce sector fac parte, vegetală, bovină, animale mici, chiar și din zona procesării. Sunt niște cotribuții pe care ei le achită. Noi ne ocupăm ca și asociație de a realiza un eveniment frumos pentru fermieri și nu aș vrea să se înțeleagă că acest bal al fermierilor este doar o petrecere, cum am văzut cometarii. Am avut probleme, sunt atâtea necazuri și fermierilor le arde de petrecere. Este o sărbătoare a lor iar în cadrul evenimentului încercăm să scoatem în evidență cei mai valoroși fermieri dintr-un anumit segment. Că în cadrul evenimentului există și spectacol de muzică populară, avem formații de dansuri populare, fac parte din peisajul acestui eveniment și trebuie să îmbinăm munca cu această activitate culturală. Începând de anul viitor, invit pe oricare fermier dorește să participe, să ia legătura cu organizatorul. Există un termen de înscrie pentru că numărul de persoane este limitat.

Care au fost criteriile, cum s-a făcut acest TOP30?

  • Fermierii  nu înțeleg o parte din aceste criterii. Ei se rezumă la faptul că au animale frumoase acasă, bine îngrite și consideră că doar atât. Nu putem merge doar pe această chestiune. Asociația Moldoovis are în activitatea ei sectorul ovin și caprin. Nu că nu avem cunoștințele necesare să putem desemna și din celelalte sectoare, cine sunt cei mai buni, dar nu vrem să ne băgăm peste asociația de la taurine sau alte asociații. Nu vrem să le stricăm lor partea profesională. Nici în partea vegetală nu vrem să ne ducem, chiar dacă fermierii noștri au și suprafețe de teren agricol. Oamenii de la asociația vegetală trebuie să spună cine este cel mai performant din zona aia. Ne rezumăm la sectorul ovin și caprin, unde cunoaștem performanța. Avem aproximativ 280 de fermieri care au animale în registrul genealogic. Ei au contracte încheiate cu Asociația Moldoovis pentru determinări și pentru a avea un rezultat pe ferma proprie, pe o anumită culoare în cadrul rasei Karakul de Botoșani. Noi vedem de la an la an dacă performanța crește. Momentan, ne luăm după punctajul mediu pe fermă. Mai ținem cont de câte animale are în rasă pură și care este procentul în registrul genealogic secundar, acelea fiind considerate animale cu apartenență la rasă și nu animale în rasă curată. Noi vom ține cont de chestiunile astea. Vom ține cont de uniformitatea efectivului în ferma proprie. Trebuie să vedem cât de mult a respectat și să se vadă o selecție în cadrul nucleului pe care în deține. Introducem datele fiecărui fermier într-un program pe care noi îl avem iar programul ne dă punctajul mediu pe fermă. În funcție de punctaj, stabilim TOP30. În ce privește fermierul anului, ținem cont și de ascensiunea lui din 2007 și până în momentul de față. Difențele sunt atât de mici, anul ăsta am avut o problemă extraordinar de grea. Spre deosebire de ceilalți ani, ne-am gândit să aducem în prim plan cât mai mulți tineri fermieri. Chiar dacă titular al fermei este soția sau soțul, dacă în fermă are un tânăr, noi îl vom nominaliza pe acel tânăr. Noi monitorizăm fermele și observăm implicarea tinerilor în fermele proprii și încercăm să-i încurajăm să continue.

La momentul acesta nu se știe cine va fi fermierul anului?

  • Dacă dăm un click în program, știm. Ținem secretul acesta ca să fie momentul mult mai frumos.

Cu ce pleacă acasă cei 30 de fermieri și fermierul anului?

  • Când nu am avut sposori generoși, a intervenit asociația și am făcut tot posibilul ca fiecare fermier din TOP30 să primească ceva. Anul acesta avem sponsori mai generoși. Evenimentul este la ediția a VIII-a iar partenerii pe care îi avem își doresc să ia legătura cu fermierii, să fie în contact cu fermierii. Pentru fermierii din TOP30 am pregătit câte o plachetă suflată în foiță de aur. Pentru primii trei și fermierul anului, premiile sunt un cântar electronic care poate să cântărească până la 1000 de kilograme, un tocător de furaje, o greblătoare. Fermierul anului pleacă acasă cu un granulator care este foarte util în fermă. Premiile sunt între 2000 și 6000 de lei. Toate se datorează sponsorilor și eu vreau să le mulțumesc. Mă refer la domnul Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean, care prin firma Elsaco s-a oferit să sponsorizeze, Five Continents, domnul Constantin Bursuc, vicepreședintele Consiliului Județean, Samcom, Cornels Floor, domnul Costel Nazare prin firma Samcos SRL Concești, domnul primar Verginel Gireadă, Agricover, o firmă foarte mare, Uniteh Po, Dekalb, Moira, Ipso. De asemenea, un partener permanent este Agnes Design, care se ocupă de plachete, diplome.

E un eveniment care va începe sâmbătă după amiază. La ce oră?

  • Între 17.30 și 18.00 va fi primirea invitaților. La 18.00 începem evenimentul, vom avea invitați din zona locală. Domnul președinte Valeriu Iftime și-a anunțat prezența, domnul prefect. Am invitat câțiva primari. Noi ne dorim o colaborare cu primarii pentru a realiza acele puncte de procesare iar fermierii să nu mai valorifice materia primă. Încercăm să colaborăm cu ei.

Să încheiem discuția cu un mesaj către fermierii botoșăneni…

  • Sper să nu mai fie la fel de greu și în 2025 dar este foarte important să ne respectăm unul pe altul, să colaborăm, să rămânem uniți și atunci când există acele pârghii necesare de a îmbunătăți activitatea, să o facem împreună și organizat. Este foarte important. Fermierii să țină cont că foarte multă resursă umană ne-a plecat din agricultură iar noi trebuie să facem tot posibilul să-i aducem acasă. Fac un apele și către autoritățile județene și centrale, să păstreze facilitățile în agricultură fiindcă doar așa îi putem atrage acasă pe acei oameni care au lucrat în agricultura noastră iar acum lucrează în alte țări. Să facem un efort comun, să ne organizăm și să valorificăm la maxim munca noastră.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.













ULTIMA ORA