A intrat în politică în urmă cu mai mulți ani, a avut două mandate de consilier municipal, este antreprenor și spune că Forța Dreptei este în momentul de față adevăratul partid liberal din România. Într-un interviu pentru Botoșani Online, omul de afaceri Maricel Corneliu Maxim, a vorbit despre ce își propune Forța Dreptei, despre problemele județului, despre mediul economic și depre măsurile care ar trebui luate urgent de către guvern.
Să începem discuția cu o scurtă prezentare…
- Sunt antreprenor, conduc o firmă de construcții din județul Botoșani. Am avut două mandate (n.r. mandate de consilier local), timp în care am încercat să pun umărul la ceea ce înseamnă decizii bune luate pentru cetățenii municipiului Botoșani. Zic eu că am avut o activitate vizibilă și acum îmi doresc să ies în fața cetățeanului, să preiau problemele cu care se confruntă, problemele cu care se confruntă mediul de afaceri și societatea în general. Să pot ajuta și eu la punerea în practică a unor hotărâri sau legi, care să ducă la creșterea nivelului de trai, la creșterea competitivității în zona mediului de afaceri.
Aveți o experiență politică, ați activat mai mulți ani în cadrul PNL și ați făcut trecerea către Forța Dreptei. De ce?
- În momentul în care Partidul Național Liberal a abdicat de la valorile și principiile liberale, prin faptul că s-au cuplat, aproape fuzionat (n.r. cu PSD), am avut o reacție publică și am anunțat demisia din Biroul Politic Municipal al PNL, având speranța că lucrurile se vor îndrepta iar la conducerea PNL să vină oameni care să meargă pe parcursul corect al doctrinei liberale. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta și următorul pas a fost de a pleca din PNL. Plecarea nu este o trădare. Mai degrabă mă consider trădat. Eu și colegii care am făcut pasul către Forța Dreptei. Povestea vine de la candidatura domnului Ludovic Orban la președinția Partidului Național Liberal, în septembrie 2021. Platforma cu care dumnealui a candidat, se numea Forța Dreptei. În momentul în care am văzut că nu se mai poate trăi în PNL, în sensul trăirii politice, am pus bazele dezvoltării unei forțe de dreapta și sunt convins că o să facem o figură frumoasă la alegerile parlamentare și prezidențiale.
Vorbim de un partid nou…
- Partidul Forța Dreptei este de trei ani. La Botoșani are 9-10 luni de când funcționează iar într-o formă mai solidă funcționează de 6-7 luni.
E puțin. Ați reușit să vă organizați?
- Foarte puțin. Din fericire, în mare parte din UAT-urile județului Botoșani, avem centre, avem oameni care susțin și vor ajuta Partidul Forța Dreptei pentru a obține rezultate. Este adevărat că un partid nou înființat nu are posibilitățile, nici materiale, nici umane, să crească vertiginos. În timp, cu siguranță vom reuși să facem organizații în fiecare UAT, în fiecare localitate.
Ce vă face să fiți atât de optimist? În ultimii ani, partidele mici nu au rezistat.
- Noi suntem continuatorii și cei care ducem mai departe politica liberală autentică. Mă mai face să cred în Forța Dreptei și Ludovic Orban. Este omul care din 1990 a fost liberal, nu a schimbat politica, nu a schimbat niciodată doctrina și cred că trecând prin toate etapele, de la consilier local și până la premierul României, a căpătat o experiență, a căpătat o imagine care nu poate fi combătută, nu poate fi dată în derizoriu. Sunt convins că foarte mulți cetățeni, care nu mai regăsesc în Partidul Național Liberal, ceea ce căutau din punct de vedere doctrinar, vor veni către noi, ne vor susține. Suntem garanții a ceea ce reprezintă liberalismul în România.
În Forța Dreptei sunt deschise ușile pentru toți, de la PSD, AUR?
- Eu vreau să fiu corect și să spun că Forța Dreptei are deschise ușile pentru toți cei care cred cu tărie în principiile și valorile liberale. Unele persoane pot să-și schimbe opiniile dar radical, niciodată. Noi nu am plecat într-o zonă opusă a ceea ce înseamnă doctrina PNL. Am rămas în aceeași zonă. Nu o să facem niciodată alianțe împotriva firii. PNL a făcut alianță împotriva firii.
Nu este prima dată…
- Nu este prima dată. De data asta au făcut-o la un mod în care au abandonat orice gândire, orice principiu liberal. Uitați-vă la Economie. Cum să pui ministru, un popă? Cum să dezvolte el mediul de afaceri? În doctrina noastră, avem ceea ce înseamnă creșterea mediului de afaceri, prin măsuri, prin venirea cu ajutoare, nu neapărat bănești. Ia ultimele cinci județe din țară și vezi ce probleme sunt acolo. Aplică niște politici de dezvoltare, niște politici de menținere a mediului de afaceri. La Artsana erau trei sute și ceva de lucrători în domeniul confecțiilor. S-a prăbușit domeniul lohn și au rămas pe drumuri. Vorbim de 300 de familii, cu copii. Majoritatea lucrătorilor de acolo erau singurii care aduceau bani în casă. Guvernul nu a găsit o soluție. Nici nu s-a uitat. Asta arată cât de incapabili sunt cei de la guvernare, PSDNL. Nu s-au aplecat asupra nevoilor reale ale cetățenilor. Au luat măsuri doar de creștere a taxelor, de mărire a numărului de taxe și de presiune asupra mediului de afaceri. Cred că cel mai greu moment, de la Revoluție, este acum.
Cum ați simțit toată această perioadă, ca antreprenor? Teoretic, trebuia să meargă foarte bine pentru că sunt multe lucrări în România.
- Teoretic, lucrurile trebuiau să meargă foarte bine. Practic, întâmpinăm următoarele lucruri: mâna de lucru lipsă sau prost calificată. Persoana fizică este mai puțin dispusă la a face acum investiții. Investițiile de stat, acel mare PNRR, s-a făcut un tam-tam de am zis că o să curgă râuri de bani prin țară. Sunt probleme la decontări, sunt câte patru-cinci luni la decontări. Cineva nu și-a făcut treaba bine, incapacitatea Guvernului de a atrage banii la termen. Trebuie să vină cineva cu o viziune clară, să vadă lucrurile la firul ierbii și să vină cu măsuri concrete. Botoșaniul este cap de linie. Cine vine să facă investiții? E o singură cale ferată care e vai mama ei. Drumurile, vai mama lor. Se chinuie acum cu autostrada A7. Am fost întotdeauna lăsați jos, la coadă. De ce? Pentru că nu am avut oameni care să se bată pentru județul nostru, nu am avut oameni capabili să se lupte în parlament. Am avut oameni în guvern, să vină cu un raport și să zică ce ați făcut, cu ce ați ajutat județul, cu ce măsuri ați venit pentru creșterea nivelului de trai. În județul Botoșani încă avem localități cu wc-ul în fundul curții. Nu e normal să mai avem probleme de acest fel.
Cu ce vine Forța Dreptei în fața oamenilor?
- La nivel național, Forța Dreptei vine cu Ludovic Orban. Este candidat la alegerile prezidențiale și o să fie candidat și la alegerile parlamentare. Sperăm să facem un scor bun și să creștem vizibilitatea și performanțele partidului. La nivel local, avem oameni care au o experință vastă în ceea ce înseamnă mediul de afaceri. Avem o doamnă care a venit din Germania, antreprenor. Îl avem pe Viorel Iliuță, care deschide lista la Camera Deputaților. Este o persoană cunoscută atât în municipiu cât și în județ, a condus niște instituții, cu rezultate bune. Eu încerc să reprezint ceea ce înseamnă mediul de afaceri. Venim cu viziune, cu curaj, cu idei, cu soluții și vrem să facem o figură frumoasă și îi îndemn pe toți să ne sprijine, să ne acorde votul și cu siguranță nu îi vom dezamăgi.
V-ați fixat câteva obiective, în cazul în care ajungeți în Parlament?
- Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să venim cu soluții pentru mediul de afaceri. Niciun domeniu nu se poate dezvolta, niciun domeniu nu poate funcționa, fără resurse materiale. Resursele materiale vin din ceea ce aduce mediul de afaceri mic și mijlociu, care acoperă peste 60% din PIB-ul României. Doar așa putem să ne dezvoltăm, să avem spitale funcționale, doar așa putem să avem instituții funcționale, școli. Avem niște planuri serioase pentru reorganizarea teritorial-administrativă a României. Este anormal să ai 78 de UAT-uri în județul Botoșani. Se poate discuta de o reorganizare a județelor, de a elimina o serie de posturi care nu prea își găsesc treabă. Acele persoane își pot găsi loc în zona privată unde resimt o mare problemă de personal.