11.7 C
Botoșani
luni, 28 octombrie 2024

Aeronavă SMURD chemată pentru un bărbat cu infarct

O aeronavă SMURD a fost solicitată în această după amiază pentru a prelua un bărbat în vârstă de 49 de ani.

Acesta a fost diagnosticat cu infarct miocardic acut și a fost transferat la heliport pentru a fi preluat de un echipaj aerian SMURD.

Ce este infarctul miocardic acut?

Infarctul miocardic acut mai poarta denumirea de sindrom coronarian acut si reprezinta o urgenta medicala care se datoreaza ischemiei tesutului miocardic (intrerupere a fluxului sangvin la nivelul arterelor coronare), urmata de necroza si pierderea functiei cardiace.

Cea mai frecventa cauza a infarctului miocardic acut este reprezentata de catre obstructia arterelor coronare (vasele inimii) datorata depunerilor de grasimi la nivel endotelial (grasimi depuse la interiorul vaselor de sange) care determina stenoza progresiva a vaselor pana la oprirea brusca a fluxului sangvin intr un anumit teritoriu cardiac. Procesul de acumulare al depozitelor de grasimi la nivel endotelial poarta denumirea de ateroscleroza iar materialul lipidic format reprezinta placi aterosclerotice sau ateroame.

Obstructia arteriala blocheaza fluxul sangvin la nivel coronarian lipsind tesutul miocardic de nutrienti si oxigen, elemente vitale in lipsa carora apare necroza si pierderea capacitatii de contractilitate ale cordului. Ischemia cardiaca se poate datora unui blocaj arterial complet situatie in care poate fi observata suferinta cardiaca acuta cu supradenivelarea segmentului ST pe electrocardiograma (STEMI) sau unei obstructii partiale a fluxului sangvin (non STEMI). (SURSA: MEDICOVER.RO)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.








































ULTIMA ORA