Astăzi, la Darabani, a avut loc prima ediție a Forumului Orașelor Mici din România, eveniment care i-a adus în județ pe Mircea Abrudean, ministru, Secretar General al Guvernului României și Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat.
Scopul acestei întâlniri a fost prezentarea oportunităților de dezvoltare pentru orașele mai mici de 50.000 de locuitori din România. Pe lângă cei doi reprezentanți ai Guvernului au mai participat experți de la Banca Mondială, arhitecți, oameni care lucrează în urbanism, în proiecte, investiții, reprezentanți ai mediului de afaceri și academic, primari din județul Botoșani dar și din alte județe din țară. Rând pe rând, aceștia le-au prezentat primarilor soluții concrete prin care comunitățile pe care le conduc s-ar putea dezvolta.
Mircea Abrudean, ministru, Secretar General al Guvernului: „Această parte a țări are un potențial extraordinar dar trebuie să-l exploatăm mai bine”
Primul care a luat cuvântul a fost Mircea Abrudean, ministru, Secretar General al Guvernului, cel care le-a vorbit celor prezenți despre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), acolo unde România încearcă să facă parte încă din 2001. ” Aș vrea să vorbesc de un subiect despre care se vorbește foarte puțin în România, așa cum se vorbește foarte puțin despre nord, despre Darabani și anume despre aderarea la OCDE, Organizație pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, fiindcă este un subiect de care mă ocup la Guvern împreună cu Ministerul Afacerilor Externe. Este cel mai important obiectiv de țară al României în acest moment după aderarea la NATO și UE și despre care se cunoaște foarte puțin. Așa că este important să știm unde vrem să ajungem, ce beneficii aduce României, orașelor mici, acest club de elită al economiilor mondiale pentru că este vorba despre 38 de state, cele mai puternice economii ale lumii care împreună înseamnă peste 70% din comerțul și serviciile la nivel mondial și peste 90% din investițiile străine directe. Asta trebuie să ajungă în această zonă a țării pentru a se dezvolta. În afară de fondurile europene, de politica Guvernului, de infrastructură, lucruri care se fac mai rapid sau mai încet. Este nevoie de investiții ca să putem genera dezvoltare, locuri de muncă bine plătite. ” a spus Mircea Abrudean.
Alin Gîrbaci, primarul orașului Darabani : „Totul a pornit de la o idee a Asociației Nord, de la finalul Zilelor Nordului de anul trecut”
Gazda evenimentului a fost orașul Darabani, iar edilul celui mai nordic oraș al României, Alin Gîrbaci, speră ca soluțiile prezentate la prima ediție forumului să ducă la dezvoltarea accelerată a comunităților locale. Primarul a mai vorbit și despre impactul pe care îl are asupra zonei festivalul Zilele Nordului ” Totul a pornit de la o idee al Asociației Nord, de finalul Zilelor Nordului de anul trecut împreună cu Ștefan Teișanu (nr. Președintele Asociației Nord). Nu am stat mai mult de cinci secunde și am zis da, ne implicăm cu toții, cu siguranță realizezi ce înseamnă acest eveniment și cât de important este pentru comunitatea noastră, un oraș de 12.000 de locuitori. Un oraș care este într-o dinamică care vrea să se afirme pe plan regional chiar și la nivel național, unde trăiesc oameni destoinici, unde se întâmplă lucruri frumoase. Se întâmplă lucruri frumoase și datorită acestui festival, Zilele Nordului, care iată este la a 11-a ediție anul acesta, un festival privit la început puțin mai reticent de către comunitatea noastră. Anul trecut, orașul Darabani și-a scris strategia de dezvoltare teritorială și cu ajutorul acestui festival cu diferite consultări publice. Ne dorim ca cetățenii noștri să se implice, să fie activi în administrație publică.” a spus Alin Gîrbaci, primarul orașului Darabani.