4.4 C
Botoșani
vineri, 25 octombrie 2024

INTERVIU. Campioana olimpică Anișoara Cușmir: “Mulțumesc comunității botoșănene pentru tot ce face pentru atletismul românesc / Avem obiectiv o medalie la JO din 2024”

Anișoara Cușmir, președintele Federației Române de Atletism, a venit astăzi la Botoșani pentru a urmări Cupa României la cros. Într-un interviu pentru Botoșani Online, fosta campioană olimpică, a lăudat Botoșaniul pentru organizarea competițiilor de nivel national și a vorbit despre șansele atleților români la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Anișoara Cușmir este una dintre cele mai cunoscute sportive din România. A cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984, a deținut recordul mondial la săritura în lungime iar palmaresul ar fi fost mult mai bogat dacă nu era nevoită să se retragă la vârsta de 22 de ani, din cauza unor probleme medicale.

Foto: Forbes

Cupa României a fost organizată în premieră la Botoșani…

  • Ca de obicei, Botoșaniul s-a descurcat foarte bine și ne bucurăm că încă pot fi organizate competiții aici. Totdeauna s-au ridicat la cel mai înalt nivel, participarea este foarte bună. Sunt prezenți sportivi din 18 județe. Nu pot decât să mulțumesc organizatorilor, autorităților locale și comunității botoșănene pentru tot ce face pentru atletismul românesc. Asta dă dovadă de pasiune și dăruire vis-à-vis de sport și de atletism în mod special. Cupa României este o premieră pentru Botoșani. Au fost ani când au organizat campionate naționale. Sperăm să se mai ivească astfel de ocazii dar merită toată aprecierea.

La ce să ne așteptăm anul viitor, la Jocurile Olimpice?

  • Anul viitor este un an cu o încărcătură emoțională foarte mare. Avem, în principiu, cam zece atleți calificați. Trei deja și-au realizat baremele de participare. Ceilalți, în baza punctajului obținut, sperăm să fie prezenți la Paris. Avem obiectiv o medalie. Sperăm să fie mai multe. Am avut un an bun la Europeanul de sală și la Mondialul din aer liber. Avem medaliați, oameni care știu să-și facă treaba, oameni dăruiți și nu putem decât să fim optimiști în ceea ce privește anul viitor. Este o competiție deosebit de dificilă și în afară de o bună pregătire fizică, emoțiile își vor spune cuvântul. Este competiția cea mai important[ din viața unui atlet.

Cine are cele mai mari șanse la medalie?

  • Nu aș vrea să dau nume pentru că ar însemna să punem presiune pe atleții noștri dar cei care au avut comportări foarte bune în anii precedenți, în mod sigur își doresc să ajungă pe podium la Jocurile Olimpice.

Putem vorbi de un mic progres al atletismului românesc în ultimii ani?

  • Mi-ar plăcea să spunem da. Au fost obținute medalii la Europenele din aer liber, prin Bianca Ghelber. Au fost medalii la Europenele de sală prin Claudia Bobocea și Gabriel Bitan. Am avut medalie, inclusiv în această vară, la Campionatul Mondial, prin Alina Rotaru. Toate grupele de probe au început să obțină performanțe, lucru îmbucurător pentru noi toți.

Baza de selecție este restrânsă. Vedem la Cupa României categorii cu câte cinci-șapte sportivi.

  • Este final de sezon. Au avut loc deja Campionatele Naționale, suntem aproape de sfârșitul lunii noiembrie. Chiar discutam cu domnul director Nacu, poate ar trebui organizată Cupa României în primăvară iar participarea ar fi mai numeroasă.

Într-un interviu în Adevărul, declarați: “Antrenorul cu care lucram atunci a zis că nu prea am legătură cu sportul și mi-a spus să predau echipamentul. M-am gândit că trebuie să continui pentru că asta vreau, asta îmi place și trebuie să încerc din nou”. Copiii din ziua de astăzi mai au aceeași motivație?

  • Eu cred că da. Au alături oameni bine pregătiți, antrenori și profesori pasionați de atletism. Este destul de dificil să rămâi în lumea sportului în ziua de azi. Vedeți ce se întâmplă la nivel de societate. Condițiile nu sunt dintre cele mai bune, nici material, nici în ceea ce privește infrastructura. Și totuși se obțin performanțe. Asta înseamnă că acești copii au avut lângă ei oameni dedicați, oameni foarte bine pregătiți.

Când mai vedem o campioană olimpică la o probă tehnică?

  • Când mai vedem o campioană olimpică în general? La atletism. Să așteptăm anul viitor. Nu știu dacă va fi campioană olimpică dar nu este exclus, cu un pic de noroc.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.








































ULTIMA ORA