10.5 C
Botoșani
joi, 24 octombrie 2024

Una dintre cele mai vechi biserici din lemn se află în județul Botoșani / GALERIE FOTO

La aproximativ 30 de kilometri de Botoșani, în satul Ionășeni, comuna Trușești, se află una dintre cele mai vechi biserici de lem din țară, loc ce are o încărcătură istorică aparte.

Satul, situat într-o pădure ce se întinde pe zeci de kilometri, în care majoritatea localnicilor sunt în vârstă, se mândrește cu istoria acestei bisericute de lemn, fiind închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Monumentul, situat chiar pe strada Biserica Veche, într-o fostă livadă boierească, ar fi fost construit acum aproape 800 de ani, în anul 1234, de către un înaintaș al lui Dragoș Vodă. De altfel, despre această bisericuță de lemn mulți nici nu știu că există, fiind poziționată undeva, într-o livadă cu o potecă cu pietre pe ambele părți, având patru morminte în stânga ei ale celor ce au slujit cândva în ea.

Biserica de la Ionășeni ar fi construită înaintea celei de la Volovăț, care este considerată cea mai veche biserică de lemn din România

Potrivit siteului crestinortodox.ro, în spatele acestui lăcaș de cult se ascund multe povești interesante. Mulți cred că cea mai veche biserică de lemn din țară este Biserica lui Dragoș Vodă, adică cea ridicată în satul Volovat și mutată în cimitirul satului Putna, lângă Mănăstirea Putna. Dragoș Vodă a domnit  între anii 1347 – 1354 ( data nu este certă).  Între acești ani, acesta a ridicat și biserica de la Volovaț, care s-a păstrat până astăzi. Biserica din livada Ionășeni datează însă încă din anul 1234, aceasta fiind ridicată cu peste 100 de ani înaintea celei de la Volovat. Drept dovadă, în biserică s-ar afla o veche lespede de piatră cu o inscripție conținând anul 1234, ceea ce arată că aici a existat o biserică din vremuri străvechi.

Ștefan cel Mare s-ar fi închinat la Biserica de lemn din Ionășeni

Într-un an încă tăinuit de vreme, Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt a trecut prin satul Ionășeni și s-a închinat la această biserică. Dovada faptului că Voievodul a trecut pe la această biserică este inscripția, care zice: „Io, Ștefan voievod, m-am închinat, în anul.”

Schit pentru călugări la mijlocul secolului al XVIII-lea

Potrivit wikiwand.com, această biserică a servit drept schit pentru călugări până în anul 1756, când Constantin Balș, proprietarul acestor meleaguri, zidește Schitul Cozancea, unde se muta călugării din Ionășeni. Schitul Ionășeni rămâne ca biserică parohială pentru cei peste 70 de locuitori care se stabiliseră în jurul schitului. Inființătorul schitului se numea Ionas Balș, care nu se știe din ce motive devine călugăr, de la care se trage și numele satului Ionășeni, conform actului comemorativ din biserica parohială. În anul 1776 se construiește biserica din cimitirul satului Ionășeni, tot de către Constantin Balș, aceasta devenind biserica parohială, iar biserica din livadă rămânând de slujbă numai pentru nevoile curții boierești. Deoarece această biserică devenise neîncăpătoare pe măsură ce populația satului creștea, în anul 1925 s-a construit în centrul satului o nouă biserică cu hramul „Sf. Constantin și Elena”, care a preluat rolul de biserică parohială, iar cea din cimitir a rămas doar pentru prohodirea morților. În ziua de 18 ianuarie 1827, bisericuța de lemn din livadă este resfințită, aceasta trecând la acea data printr-o serie de reparații majore.

Biserica stă închisă de peste 100 de ani

Cei mai în vârstă dintre localnici nu-și aduc aminte să fi auzit de la bunicii lor ca monumentul să fie deschis măcar o dată pentru a se oficia slujbe, în ultimul secol. „În pandemie s-au ținut câteva slujbe în curtea bisericii, în aer liber. Eu am 75 de ani, aici m-am născut și nu îmi aduc aminte să se fi ținut vreo slujbă în interior. Nici măcar de la părinții sau bunicii mei nu am auzit acest lucru. Din ce știu eu, acolo s-ar afla icoane foarte vechi,.  Acoperișul are nevoie de reparație fiindcă plouă înăuntru și este păcat să se piardă. La noi în sat se organizează evenimente la care participă oficialități de la Botoșani care au promis că vor aloca fonduri pentru reabilitare”, a spus o localnică.

Biserica este construită pe temelie de piatră

Biserica de lemn din Ionășeni este construită în întregime din bârne de stejar, pe temelie de piatră și este acoperită cu draniță. Intrarea în lăcașul de cult se face pe o ușă situată pe peretele sudic al pronaosului. Lăcașul de cult are formă dreptunghiulară, cu absida altarului pentagonală decroșată față de restul construcției. El este format din trei încăperi: pronaos, naos și altar.

Lăcașul de cult este inclus pe lista monumentelor istorice

Biserica de lemn „Sf. Dumitru” din Ionășeni a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015 la numărul 443, având codul de clasificare BT-II-m-B-01994, dar specificându-se eronat anul 1825 ca an al datării sale.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.








































ULTIMA ORA