10.8 C
Botoșani
miercuri, 23 octombrie 2024

Federația Națională a Crescătorilor de Ovine solicită premierului să intervină: Un dezastru care se produce imediat

Federația Națională a Crescătorilor de Ovine ROMOVIS, o organizație profesională înființată în 2006, care are în componență 45 de asociații, din 40 de județe ale României, a reacționat după notificarea Comisiei Europene privind Sprijinul Cuplat pentru Venit în Zootehnie(SCVZ), pentru anul 2024.

În urma unor presiuni din zona politicului, oameni de afaceri și fermieri care nu doresc să se integreze în anumite reguli și Reg. Europene ,  a fost trimisă o a doua notificare către C.E., unde se menționează: SCVZ se acordă la  toate animalele din Baza de Date Națională  ( RNE) , gestionat de ANSVSA!

ALARMANT ȘI POPULIST

 ARGUMENTE:

  1. Prin împărțirea bugetului la tot ce există în RNE , Asociațiile nu mai contează , toată munca de selecție în vederea ameliorării animalelor , se distruge . Impactul nu este doar de moment ci pe termen lung!!!
  2. CE , atenționează lipsa de performanță la ovine si caprine în România , măsură de dificultate în sector , pentru care se acordă SCVZ .
  3. Intenția MADR de a acorda SCVZ la tot ce înseamnă ovine și caprine în România , o să devină în viitor  nu  doar în dificultate, ci dramatică , întrucât fermierii vor părăsi Controlul Producțiilor și Registrul Genealogic al rasei. Reluarea procesului de selecție și ameliorare , o să fie extrem de greoi și de durată !!! Practic cu această măsură, în 2024 ne întoarcem la perioada 1997-2007 , când Registrele Genealogice  a  raselor de oi și capre,  erau inexistente !!!
  1. Un dezastru care se produce imediat , este pierderea locurilor de muncă la cca 2500 de tineri ingineri angajați astăzi la ASOCIAȚIILE Oierilor , ACREDITATE pentru COP și RG.

Chiar vrem asta?

  1. Activitatea Asociațiilor , după 14 ani de muncă și convingere de a ne alinia la standardele țărilor membre UE , unde Controlul Producțiilor și Registrele Genealogice se efectuiază la 80% din populația unei specii , se face praf !!!!, fiindcă fermeirii noștri , încă nu sunt familiarizați ( sunt mai tradiționaliști) că doar așa își sporesc veniturile în ferme și prin performanță putem intra în competiție cu statele deja dezvoltate la nivelul UE.
  2. Cu siguranță 90% dintre oieri , vor renunța la animale cu Origine și Performanță cunoscută, fără să conștientizeze că devenim importatori de material biologic, reproducători masculi netestați și care, poate influența dramatic rasele noastre , mai mult de cât atât , există riscul introducerii în țară a scrapiei prin reproducătorii achiziționați , aspect convenabil pentru competitorii nostri în valorificarea producțiilor la export!
  3. Prin nerespectarea regulilor și indiferența față de performanță  la rasele  de oi și capre din România, devenim un sector haotic, fără date concrete în statistici, fără indicatori de performanță , fără rase specializate pe una sau mai multe producții !!!!
  4. Domnule Prim-Minisru, domnule Ministru , tragem un semnal de alarmă !!!!!

NU DISTRUGEȚI AMELIORAREA RASELOR DIN ROMÂNIA  , ve-ți  rămâne în istoria fermierilor din zootehnie , ca fiind cei care au dat cu piciorul în progresul genetic la ovine și caprine,  doar de dragul de a obține voturi și de a opri câțiva( 2%) scandalagii, care nu vor să respecte nici o regulă !!!!

  1. Vă rog pe final , să analizați bine situația , fiindcă Asociațiile reprezintă cca 70% din rândul crescătorilor de oi din România, nu ne dorim astăzi un protest întrucât sperăm să rezolvăm la masa negocierilor , toate nemulțumirile , dar în caz de nu suntem ascultați , o să venim cu miile la MADR și Guvern !!!!

Solicităm o întâlnire urgentă Luni 23.Octombrie 2023 , în cazu în care nu avem un răspuns, ne vom prezenta la MADR , cât și la Guvern !!!

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.








































ULTIMA ORA