Datele comunicate de Unitatea de Primiri Urgente Botosani scot la iveala o realitate cumplita. Anul acesta, peste 90 de persoane au ajuns in mainile medicilor, dupa ce au incercat sa se sinucida cu pastile. Pacientii au primit ingrijiri medicale in urgente si apoi au fost transferati in sectia de psihiatrie.
Aici au fost ajutati de psihologi si psihiatri sa treaca peste gandurile negre si sa nu mai recurga la suicid. Cel mai tanar pacient are 18 ani iar cel mai varsta peste 75 de ani. De regula, spun specialistii tinerii recurg la aceste gesturi necugetate pentru ca vor sa atraga atentia asupra lor sau din cauza certurilor cu persoanele apropiate, iar cei mai in varsta ajung in aceasta stare din cauza depresiei si a singuratatii.
„Consecintele unei intoxicații medicamentoase depind de tipul de medicament ingerat, cantitatea ingerata, timpul de inteventie,timpul trecut din momentul ingestiei pana la prezentarea in Unitatea de Primiri Urgente, de varsta, de starea de sanatate a pacientului. Parte din aceste cazuri au fost dirijate catre sectia de psihiatrie a spitalului”, a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.
Si in anul 2013, numarul persoanelor care au recurs la acest gest s-a ridicat la cifra de 100.
In plus, anul acesta, la Botosani, o tanara de 25 de ani a decedat, dupa ce a inghitit 40 de comprimante. Femeia a intrat in stop cardio-respirator si eforturile medicilor de a-i salva viata au fost in zadar.