Imperiul creat de controversatul om de afaceri Dan Voiculescu a fost într-o bună măsură opera unui fost senator botoşănean. În decembrie 1989, Voiculescu avea banii iar fostul senator botoşănean a venit cu ideile şi cu un plan bine pus la punct. I-a recomandat lui Dan Voiculescu să investească în presă şi în politică iar asta l-a făcut pe boss-ul antenelor să devină un om foarte puternic.
Omul din spatele imperiului Voiculescu este Gavrilă Vasilescu, fost notar şef al capitalei şi senator de Botoşani în perioada 2004-2008.
Relaţia de colaborare dintre Gavrilă Vasilescu şi Dan Voiculescu a început în 1983. Într-un interviu acordat pentru RISE Project, fostul senator botoşănean a povestit despre cum s-a cunoscut cu Dan Voiculescu şi cum l-a ajutat în perioada comunistă.
„Ne-am cunoscut în 1983, când s-a înființat reprezentanța Crescent din România. Voiculescu a venit la Notariatul Capitalei recomandat de directorul Argus. Prin Argus se încheiau toate contractele cu persoanele care lucrau pentru firmele străine. (n.r. – reprezentanța din România a Crenscent era o subsidiară a Crescent Grecia, al cărei angajat era Dan Voiculescu). (…) Ori de câte ori voia să discute o problemă notarială, o problemă juridică, el știa că are un om de bază la care să vină și cu care să poată discuta, fără să-i ceară cine-știe-ce avantaje”, a povestit Gavrilă Vasilescu.
Legătura dintre Gavrilă Vasilescu şi Dan Voiculescu s-a păstrat şi după Revoluţia din 1989. Ba mai mult, în decembrie 1989, cei doi au făcut un plan care peste câţiva ani avea să-l transforme pe Dan Voiculescu într-unul din cei mai puternici oameni din România, cu afaceri de multe milioane de euro şi cu un trust de presă foarte puternic dar care a fost pus la dispoziţia partidelor politice.
„Când încă nu se terminase luna decembrie 1989, m-a sunat Dan Voiculescu și mi-a spus: <<Am 1 milion de dolari și vreau să-l folosesc pentru tot ce ar însemna valoare în România. Dă-mi o idee! Ce trebuie să fac cu banii ăștia?>> I-am zis: <<Nu-i mare filosofie, fă o fundație!>>. Mi-a zis: <<Nu vrei să o conduci tu?>>. <<Da!>>. Așa a luat ființă Fundația Crescent. Ne-am inspirat, când am scris statutul, și din statutul Fundației Nobel, pe care l-am luat de la Ambasada Suediei. Fundația avea ca scop promovarea valorilor umanismului, ca și Fundația Dan Voiculescu de astăzi”, a mai povestit Vasilescu în interviul acordat publicaţiei RISE Project.
„Dacă vrei putere, trebuie să ai două lucruri: presă și politică!”
În primul an după Revoluţie, Gavrilă Vasilescu a anticipat ceea ce urma să se întâmple în România şi i-a dat un sfat lui Voiculescu. Acesta a ţinut cont de sfatul fostului senator botoşănean şi astfel a ajuns să fie unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din România.
„Am fost unul dintre cei în care Voiculescu avea foarte multă încredere. Participam la negocieri, dădeam idei. Eram șeful oficiului juridic al reprezentanței Crescent în România. (…) I-am spus lui Voiculescu așa: <<Dacă vrei putere în ceea ce înseamnă societatea în care vom intra, trebuie să ai două lucruri: presă și politică!>>. Iar el voia putere. Tot timpul și-a dorit asta. Era un tip care conjuga foarte bine verbul <<a face>> (…) Eu am fost primul președinte al Partidului Umanist Român. Doar că funcția de șef al partidului nu se numea președinte, ci director coordonator al comitetului director național al Partidului Umanist Român. (…) Partidul Conservator e ca și copilul meu”, a afirmat Gavrilă Vasilescu.
Gavrilă Vasilescu şi Dan Voiculescu au fondat Partidul Umanist Român care ulterior a devenit Partidul Conservator. În perioada 2004-2008, Vasilescu a fost senator de Botoşani din partea Partidului Conservator. Din acea perioadă, relaţiile dintre cei doi nu au mai fost la fel de bune iar Gavrilă Vasilescu a fost îndepărtat din prima linie a Partidului Conservator.
Gavrilă Vasilescu este notar de meserie. Timp de zece ani, între 1979 și 1990, a fost adjunct și șef al notariatului de stat al Municipiului București. În perioada cât a fost senator, Vasilescu s-a împrietenit cu Răzvan Burleanu, au înfiinţat trei organizații non-profit implicate în fotbal și minifotbal. În toate trei, Vasilescu s-a regăsit în poziția de secretar, iar Burleanu, în cea de președinte. Ulterior, Gavrilă Vasilescu s-a implicat activ în campania lui Burleanu şi l-a ajutat pe acesta să devină preşedintele Federaţiei Române de Fotbal. În prezent este omul de încredere al preşedintelui FRF şi are grijă ca lucrurile să se desfăşoare legal iar DNA-ul să nu mai descindă la federaţia de fotbal.