În ultimele zile, mii de ucraineni au intrat în județul Botoșani prin punctele de trecere a frontierei de la Stânca și Rădăuți Prut. Au povești greu de imaginat pentru anul 2022, într-o Europă care mult timp nu s-a confruntat cu războaie.
Unii vin din estul Ucrainei, o zonă atacată de ruși imediat după ordinul lui Putin. Alții, vin din apropiere, din zona Cernăuți. Starea de spirit este mult diferită. Dacă oamenii din zona Cernăuți sunt mai relaxați și optimiști, cei din estul Ucrainei sunt foarte speriați și îngrijorați pentru rudele lor.
“Nu au apucat să se ducă nicăieri”
În centrul de zi din Păltiniș a ajuns de curând o tânără împreună cu fetița ei. A venit din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, un oraș bombardat masiv de armata dictatorului Putin. Joi dimineață, după primele bombardamente, soțul femeii a decis ca ea împreună cu fetița, să plece cât mai departe. S-au urcat toți trei în mașină și au pornit spre granița cu Republica Moldova iar de acolo femeia cu fetița ei au venit în România. Bărbatul a fost nevoit să se întoarcă în Harkov și să lupte împotriva rușilor.
“Totul a început pe data de 24 februarie, la ora 4.30. Am mers două zile cu mașina până la Viniț dar de la Viniț au început a împușca. Am venit cu fetița. Ne-au adus soțul iar el s-a întors înapoi. Lucrează în poliție și a rămas acolo. Familia a rămas acolo, nu au apucat să se ducă nicăieri. Un coleg de clasă a fost împușcat și am auzit că a murit”, ne-a spus tânăra. Cu ochii în lacrimi, spune că nu știe ce va face și stă cu teama că rudele ei ar putea fi ucise de ruși.
“Ne vom întoarce înapoi”
O altă tânără, însoțită de rude, a trecut astăzi după amiază Vama Rădăuți Prut. Avea în brațe un copil de câteva luni cu care vrea să ajungă în Italia. Venea de la Cernăuți și a spus că speră să se termine cât mai repede războiul și să se întoarcă acasă.
“Mergem în Italia unde este tatăl meu. Au rămas bărbații, frații, bunicii. Când o să se termine războiul ne vom întoarce înapoi. Soțul este acolo și trebuie să ne întoarcem înapoi”, ne-a spus tânăra ucraineancă. Ea a avut un mesaj către Putin și către rușii care au invadat Ucraina: “Noi suntem locuitori pașnici și să ne lase în pace. Noi nu le facem nimic”.
Ar fi nevoie de un psiholog
Dacă Guvernul României a fost luat prin surprindere de atacul rușilor și de numărul mare de refugiați, nu același lucru se poate spune despre autoritățile locale. Mulți primari s-au organizat imediat, au amenajat spații de cazare, au asigurat hrană, le-au adus copiilor dulciuri, fructe și inclusiv jucării.
“Am făcut apel la apropiați, la salariați și au sărit toți. Le-am spus: cei care vor să o facă, o fac din suflet și nu pentru recompensă. Le mulțumesc tuturor. Până și oamenii sărmani din sat au adus câte o pernă, o pătură. În momentul de față avem undeva la 60 de locuri de cazare dar putem să ne extindem până la 150. Avem saltele, lenjerii și ne putem organiza. Oamenii care au venit până acum sunt necăjiți, sunt speriați, sunt disperați. Au lăsat case, familii, au lăsat bunuri și au plecat. Ei caută ajutorul. Cred că ar fi nevoie și de un psiholog care să cunoască limba ucraineană și să comunice cu ei. Sunt oameni care și-au pierdut pe cineva drag. Sunt care stau o zi sau două și pleacă mai departe la rude. Domnul viceprimar a făcut un adevărat tur de forță și le-a asigurat transportul până în Germania, Austria, Cehia. Unii vor rămâne pentru că sunt derutați, nu au pe cineva apropiat prin Europa. Le punem internet de mare viteză ca să poată comunica cu cei de acasă, desene animate pentru copii. Le asigură și asistență medicală. Avem 24 de ore din 24 câte un cadru medical la centru”, ne-a spus Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș.