Judeţul Botoşani va rămâne fără păduri de răşinoase. În maxim doi ani de zile, brazii şi molizii din judeţul Botoşani vor fi puşi la pământ de către silvicultori. Motivul oficial îl reprezintă apariţia unei insecte care atacă arborii iar dacă aceştia nu sunt tăiaţi la timp, lemnul nu mai poate fi valorificat.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Botoşani spun că începând de anul trecut, pădurile de răşinoase din judeţul Botoşani au fost atacate de ipide, nişte dăunători care îşi fac loc între coaja şi trunchiul copacului. Din acest motiv, în 2013 şi 2014 s-a tăiat masiv în zona Tudora-Vorona iar în locul pădurilor de răşinoase vor fi păduri de foioase.
„Anul trecut şi anul acesta, datorită atacurilor de ipide, în zona Eminescu, Vorona şi Tudora, am fost obligaţi tăiem răşinoasele şi să le băgăm în circuitul economic. A fost un surplus de venit. Deja împădurim acolo unde molidul a fost tăiat. Răşinoasele au fost introduse prin anii ’70, în afara arealului. A fost programul socialist de introducere a răşinoaselor în afara arealului. Acestea sunt specii de munte. Nu este zona. La fel nu poţi să ai stejar la munte. Într-un an, maxim doi, vom termina cu răşinoasele şi plantăm foiase”, ne-a spus Gheorghe Rusu, directorul Direcţiei Silvice Botoşani.
Tăierile masive din pădurile de răşinoase au însemnat şi venituri substanţiale pentru Direcţia Silvică Botoşani. Toată masa lemnoasă a fost valorificată, o parte din bani au fost folosiţi pentru plantarea de noi copaci iar diferenţa a reprezentat profitul unităţii.
„Anul acesta îl vom închide bine din punct de vedere financiar. Cifra de afaceri şi profitul vor fi realizate. A fost un surplus de venit din valorificarea masei lemnoase. De asemenea, am avut export de fructe de pădure. Am dat 80 de tone de măceşe în Germania. Am încasat aproximativ 50.000 de euro”, a adăugat directorul Direcţiei Silvice Botoşani.