Conducerea societății Nova Apaserv va solicita Consiliului Județean Botoșani majorarea prețului apei. Această solicitare vine ca urmare a creșterii tarifelor la energie electrică și gaz.
Liberalizarea prețurilor la gaz și energie electrică duce la scumpiri foarte mari la toate produsele. Deja reprezentanții Modern Calor și Nova Apaserv au anunțat că vor fi obligați să solicite majorarea tarifelor deoarece facturile la gaz și energie electrică cresc cu peste 30%.
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani, spune că odată cu liberalizarea prețurilor al energie, factura lunară pe care Nova Apaserv o va plăti către E.ON va fi cu 200.000-300.000 de lei în mai mare.
“Factura de energie electrică era undeva între 700.000 și 800.000 lei lunar. Din cauza scumpirilor, cred ajungem la facturi de un milion de lei lunar. Avem o creștere de aproximativ 30%. În plus, foarte multe dintre materialele pe care cumpărăm sunt mai scumpe deoarece s-au majorat prețurile la energie electrică, gaz, motorină. Cât de curând, Nova Apaserv va cere modificarea tarifului. Nu vreau să sperii pe nimeni dar mă aștept ca un metru cub de apă+canalizare să depășească 10 lei. În acest moment, compania nu are profit operațional pentru a suporta majorările”, a spus Bogdan Dăscălescu.
Credit pentru plata datoriei de 10 milioane lei
Nova Apaserv are în momentul de față o datorie de aproximativ 10 milioane de lei iar penalitățile sunt foarte mari. Reprezentanții Consiliului Județean intenționează să apeleze la un credit bancar pentru a achita toate aceste datorii.
“Ducem în spate o datorie de aproape 10 milioane de lei din care aproximativ 5 milioane de lei sunt datoriile către E.ON. Aceste datorii poartă alte costuri și mă refer la penalități. În primele șase luni ale anului, penalitățile către E.ON depășesc 280.000 de lei. Încercăm să facem un credit la o bancă comercială, pe o perioadă de cinci ani și să plătim toate aceste datorii. Dobânzile sunt mult mai mici decât penalitățile pe care trebui plătim. Ar fi o gură de oxigen să putem achita această datorie în cinci ani și să nu mai avem această presiune. Vreau să achităm datoriile și să diminuăm unele cheltuieli prin renegocierea contractelor cu furnizorii. Încercăm să punem la punct societatea din punct de vedere tehnic”, a adăugat vicepreședintele CJ Botoșani.