Primăria comunei Hilișeu Horia implementează în această perioadă un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 3,8 milioane de euro, care are scopul de a reduce sărăcia. Primele efecte au început să se vadă iar numărul asistaților social a scăzut de la 135 la 76, în câteva luni. Primarul Ioan Butnaru spune că la finalul acestui an comuna Hilișeu Horia va avea sub 50 de beneficiari de ajutoare sociale.
Proiectul vizează reducerea fenomenului de abandon școlar pentru 106 elevi, prin programe tip școală după școală, a doua șansă și prin consiliere la care participă câte 1 părinte pentru fiecare elev. Ucenicie pentru 90 tineri din comunitățile marginalizate, formarea profesională a 375 membri ai grupului țintă, crearea a 205 locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor și sprijinirea a 21 membri ai grupului țintă în vederea înființării unei noi afaceri. De asemenea, dezvoltarea de servicii sociale în cadrul comunităților marginalizate și îmbunătățirea condițiilor de locuit prin reabilitarea a 24 locuințe și montarea a 41 sisteme de panouri fotovoltaice în comunitățile marginalizate.
Potrivit primarului Ioan Butnaru, au fost înființate societăți de prelucrare a lemnului, prelucrarea fierului prin așchiere, service auto, centru de dezmembrări auto, frizerie, patiserie, brutărie, catering sau un centru de paintball.
“Suntem la nivelul propus în proiect. Toate obiectivele își urmează cursul normal, au ajuns la ținta propusă, locurile de muncă sunt create în proporție de 75-80%. Mai avem un an de zile și obligatoriu vor fi create 205 locuri de muncă, așa cum ne-am propus. Grupele de calificare și recalificare sunt în desfășurare. Avem 21 de societăți comerciale înființate. În plus, mai bine de zece societăți comerciale, atât de la noi din comună cât și din împrejurimi, au angajat oameni din grupul țintă și primesc lunar subvenția de 2250 lei, cu condiția să îi păstreze încă șapte luni după încheierea proiectului. Încă avem cerințe dar nu prea mai avem oameni. După finalizarea cursurilor de panificație, patiserie, agenți curățenie, îngrijitor la domiciliu, lucrători comerciali, lucrători în construcții, agricultură, își vor găsi mult mai ușor un loc de muncă”, ne-a spus primarul comunei Hilișeu Horia.
Deja unele societăți comerciale nou înființate au început să funcționeze și au reușit să obțină venituri semnificate. “În prima lună de activitate, firma a deschis un centru de paintball a avut încasări de peste 20.000 de lei. Sunt cu ochii pe ei ca orice bănuț să fie fiscalizat. Ei plătesc la bugetul statului 1% din cifra de afaceri. Bugetul local are de câștigat pentru că din acele cote defalcate se întorc bani la bugetul local, plus impozitele și taxele la bugetul local”, a adăugat Ioan Butnaru care deja se gândește să acceseze o nouă finanțare europeană pentru a reducerea sărăciei și dezvoltarea mediului de afaceri.