-1.3 C
Botoșani
miercuri, 8 februarie 2023

87 de milioane de doze de ser anti-COVID până în 2023 va primi România

Ministerul Sănătății „a făcut demersuri la nivel european pentru redimensionarea cantităților” de ser anti-COVID-19, informează departamentul de comunicare al instituției conduse de către Alexandru Rafila.

România așteaptă în total peste 87 de milioane de doze de ser anti-COVID-19 până la finalul anului 2023, în condițiile în care aproape nimeni nu se mai vaccinează.

Contractul semnat de către premierul demis Florin Cîțu cu Comisia Europeană, instituție în fruntea căreia se află Ursula von der Leyen, ar putea fi ajustat, susține Ministerul Sănătății, având în vedere interesul scăzut al populației pentru administrarea serului.

„Pentru perioada decembrie 2020 – decembrie 2023 România a contractat o cantitate totală de 87.178.462 doze vaccinuri de la producătorii care au obtinut autorizații de punere pe piața europeană, respectiv : Pfizer/ Biontech, Moderna, Janssen și AstraZeneca.

România s-a alăturat ca Stat Membru la mecanismul Uniunii Europene de achiziție comună de vaccinuri împotriva COVID-19. În vederea asigurării accesului unui număr suficient de vaccinuri, România a încheiat aceste contracte PRO-RATA (cheia de alocare populațională) putând accesa cca. 4,3% din doze, la fiecare dintre producătorii de vaccin.

Contractele sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și nu direct de către statul roman. Comisia Europeană și producătorul vaccinului au încheiat contracte sub forma ‘APA’ (Advance purchase agreement) și ‘PA’ (Purchase Agreement) traduse în limba română: ‘ACA’ (Acord de cumpărare în avans) și ‘AC’ (Acord de Cumpărare).

Comisia Europeană a încheiat mai multe contracte cu asumarea posibilității existenței de doze în exces. În plus, ultimele contracte încheiate menționează posibilitatea adaptării vaccinurilor în funcție de variantele virale circulante.

Precizăm că, în contextul epidemiologic actual, Ministerul Sănătății a făcut demersuri la nivel european pentru redimensionarea cantităților”, a transmis MS pentru RomâniaTV.net.

Citește mai mult pe RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORA