1.8 C
Botoșani
marți, 31 ianuarie 2023

640 de botoşăneni muşcaţi de câini în 2014. Tratamentul a costat peste două miliarde de lei vechi

cainipietonal920

In anul 2014, cel mai mare spital din judetul Botosani a cheltuit cu victimele maidanezilor peste 200.000 de lei. O suma colosala pentru o unitate medicala care se confrunta cu datorii importante.  Anul trecut, nu mai putin de 640 de persoane au fost muscate de caini si ajuns in mainile medicilor. Au fost 152 de minori si peste 460 de adulti. Cei mai multi, aproape 400 sunt din mediul urban, unde este raiul maidanezilor, atata timp cat autoritatile bat pasul pe loc cu capturarea.

Cum un vaccin antirabic costa 330 de lei, daca facem un calcul matematic ajungem la concluzia ca in total s-a cheltuit suma de 211.200 de lei. Si se intampla de ani buni pentru ca numarul pacientilor muscati de maidanezi creste de la un an la altul.

„E un numar mare, e o cheltuiala care exercita o presiune financiara pe bugetul spitalului judetean tinand cont de faptul ca profilaxia antirabica pentru fiecare pacient se ridica la suma de 330 de lei.

Din cele 640 de persoane muscate de caini in 2014, ponderea o detin persoanele adulte, peste 460 si un numar de 152 de copii, care au avut nevoie de profilaxie antirabica si proceduri de microchirugie plastica si reconstructiva”, a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

 

In primul rand, este bine de stiut ca muscatura de caine poate fi o problema serioasa, pentru ca iti sunt afectate pielea, muschii, vasele de sange si chiar si oasele . Pe langa acestea, nu trebuie sa trecem cu vederea pericolul infectarii cu diverse bacterii si virusi, aici incluzand si rabia, care afecteaza sistemul nervos si duce la moartea pacientului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA