9.9 C
Botoșani
miercuri, 24 aprilie 2024

5 motive pentru care trebuie să porţi întotdeauna centura de siguranţă

masiniavariate01 (4)

Dacă eşti unul dintre oamenii care cred că e mai bine să circuli cu maşină fără să porţi centura de siguranţă (pentru că e mai comod aşa sau pentru că ar fi mai sigur, din cine ştie ce motive), atunci ar fi bine să citeşti rândurile de mai jos.

1. Centura păstrează pasagerii în interiorul maşinii.
Vorba că e mai sigur să fii aruncat din maşină în cazul unui accident decât să rămâi înăuntru e cât se poate de greşită. Conform studiilor, pasagerii care sunt aruncaţi din maşină în timpul unui accident sunt supuşi unui risc de moarte de patru ori mai mare decât dacă ar rămâne înăuntru, protejaţi de centură.


2. Are grijă de cele mai importante părţi ale corpului.
Centurile de siguranţă au fost gândite pentru a se sprijini de cele mai rezistente părţi ale corpului omenesc – toracele şi şoldurile. Adică locurile în care trăiesc inima şi plămânii, printre altele.
3. Distribuie forţa impactului.
Dacă nu porţi centura de siguranţă, în cazul unui accident o să te loveşti foarte tare într-un singur loc. Dacă porţi centura, forţa impactului o să fie distribuită în mod egal de-a lungul centurii, iar tu nu o să te loveşti de volan sau bord.
4. Încetineşte corpul.
În loc să te loveşti brusc de ea, centura modernă de siguranţă acţionează ca un fel de frână pentru corp, încetinindu-l treptat.
5. Protejează creierul şi coloana vertebrală.
Pe lângă inimă şi plămâni, centura de siguranţă ajută foarte mult la protejarea creierului şi a coloanei vertebrale, prin păstrarea corpului într-o poziţie relativ fixă, departe de obiectele contondente care te-ar putea răni. În ajutorul capului vine şi airbag-ul, care a devenit de multă vreme o dotare standard la toate maşinile.
Citeste mai mult pe Promotor.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA