Profesori şi elevi din şapte şcoli se întâlnesc în aceste zile la Laurian. Colegiul Naţional este gazda unor activităţi ce au adus la Botoşani 43 de dascăli şi învăţăcei din Portugalia, Franţa, Slovenia, Slovacia, Turcia şi Letonia, ceea ce face în această săptămână să fiarbă de culoare şi tinereţe holurile, sălile şi amfiteatrele Laurianului.
Proiectul „Sharing the world: disability and displacement”, finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+, a grupat peste 70 de participanţi aflaţi de ambele părţi ale catedrei, echipele vizitându-se reciproc pentru a învăţa unele de la altele. Sosiţi pentru a sta cinci zile la Botoşani, musafirii au demarat vizita cu un spectacol oferit în Aula Magna a laurienilor, momente prin care tinerii au demonstrat pe ritumuri muzicale că stăpânesc o dicţie în franceză de invidiat şi că ştiu să-şi promoveze folclorul ca şi cum ar fi într-un liceu de specialitate. Ţinând cont că toate au fost învaţate printre problemele de mate, info, engleză, sau franceză, iar coordonatorii sunt profesori de sport şi…matematică, spectacolul s-a dovedit o reuşită, căluţii, caprele şi măştile asortându-se perfect şi cu zăpada de afară.
Au urmat lecţii deschise, unele interdisciplinare, toate axate pe puterea celor tineri de a depăşi obstacolele vieţii şi de a cere să li respecte drepturile. Axat pe copiii proveniţi din medii defavorizate, sau cu diverse deficienţe, proiectul îşi propune transmiterea către profesori a unor noi metode de lucru cu elevii. Musafirilor li s-a arătat deja cum confecţionează laurienii mărţişoare ce vor fi oferite de 1 Martie botoşănenilor, vor particpa la vizitele ce se vor face în aceste zile la fundaţia „Hand of Help” şi Liceul „Sfântul Stelian”, nelipsind, totodată, nici lanţurile umane cu mesajele de respectare a drepturilor copiilor, flash-mob-ul îmbrăţişărilor – „Free hugs”, concursurile şi alte tipuri de campanii de informare.
„Echipele vor vizita şi autorităţile locale, Inspectoratul Şcolar, Primăria, Consiliul Judeţean, urmând s-o avem printre noi şi pe doamna deputat Tamara Ciofu, care şi din calitatea domniei sale de medic ne poate arăta aspecte noi ale problematicii copiilor defavorizaţi. Un memoriu privind respecatrea drepturilor copiilor cu nevoi speciale va fi realizat cu această ocazie.”, a explicat Gabi Tanasă, coordonatorul de proiect.