14.2 C
Botoșani
luni, 23 mai 2022

38 de ani de la cutremurul din 1977. VEZI ce spun specialiştii despre clădirile din Botoşani şi ce s-ar întâmpla la un seism de peste şapte grade

centrul vechi

4 martie 1977, ora 21.22. România a fost zguduită de un puternic cutremur de pământ, care a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Sudul României a fost cel mai afectat dar nici oraşele Moldovei nu au scăpat de efectele devastatorului cutremur. Cel mai afectat oraş a fost Zimnicea, “distrus” în proporţie de 90 la sută.

Seismul durat de 55 de secunde, iar ulterior a fost considerat de specialişti ca fiind cel mai violent fenomen natural care a lovit România în secolul XX. Potrivit cifrelor oficiale, s-au înregistrat 1.578 de morţi, 11.300 de răniţi, 35.000 de locuinţe distruse.

cladire dupa cutremurul din 1977 foto adevarul
Orasul Zimnicea după cutremurul din 4 martie 1977. Foto Adevarul.ro

Comparativ cu alte oraşe din ţară, Botoşaniul nu a avut de suferit la fel de mult în urma cutremurului din 4 martie 1977. Problema este că în municipiul şi judeţul Botoşani sunt clădiri vechi, aflate într-un stadiu de degradare şi la care nu s-a intervenit niciodată. Multe dintre aceste clădiri sunt în Centrul Istoric. În urmă cu câţiva ani s-a făcut o reabilitare a acestui centru, s-au consolidat şi reabilitat 17 clădiri dar mai sunt încă vrei 80 aflate într-un stadiu avansat de degradare.

Dan Sandu, arhitectul şef al primăriei municipiului Botoşani spune că una din problemele Centrului Istoric este faptul că multe clădiri nu au ziduri laterale proprii.

„Centrul Vechi are o anumită specificitate. S-a construit în anumite etape şi multe dintre clădiri nu au ziduri laterale proprii. Sunt rezemate pe clădirile vecine. Era un mod de construire în perioada aceea dar nu unul foarte sănătos. În alte oraşe din ţară, asemenea situaţii nu prea există. Configuraţia clădirii nu o mai poţi schimba. Trebuie să o consoldezi aşa cum este ea”, a spus Dan Sandu.

Arhitectul şef al primăriei consideră că situaţia de la Botoşani nu este una foarte gravă în comparaţie cu alte oraşe. Mai mult, judeţul Botoşani nu este într-o zonă de regim seismic ridicat. Dan Sandu spune că s-a făcut o inventariere a clădirilor care s-ar putea prăbuşi în cazul unui cutremur mare dar majoritatea acestor clădiri sunt în proprietate privată. În această situaţie, proprietarul este singurul care are obligaţia de a consolida clădirea.

„Există clădiri făcute într-o anumită perioadă şi există susceptbilitatea că ele să nu mai corespund exigenţelor de structură de astăzi. Situaţia nu este foarte gravă aşa cum este în alte oraşe. Inclusiv regimul seismic este mai redus în Botoşani comparativ cu alte oraşe. Asta nu înseamnă că trebuie să stai cu mâinile în sân. Ştim că toate clădirile au ajuns în proprietatea unor persoane fizice sau juridice care au obligaţia să se ocupe de clădirea lor. Dacă tot au devenit proprietari, trebuie să se ocupe şi de întreţinere. Bănuim că unele clădiri sunt foarte slabe. Centrul Vechi are nişte clădiri în această situaţie”, a adăugat arhitectul şef al primăriei.

În ceea ce priveşte blocurile din municipiul Botoşani, acestea încă sunt sigure. Specialiştii spun că durata de viaţă a unui bloc este de 100 de ani iar cele mai vechi blocuri din municipiu au în jur de 55 de ani. Majoritatea sunt construite după cutremurul din 4 martie 1977 iar proiectanţii şi constructorii au acordat o atenţie mult mai mare. O problemă ar putea apărea la case şi asta deoarece mulţi nu au respectat proiectele şi au făcut economie la materialele de construcţii.  

„Majoritatea blocurilor sunt făcute după cutremurul din 1977, după nişte reguli care le asigură stabilitatea şi la următorul cutremur, fără nicio problemă. Mai avem câteva blocuri construite prin ’60-’65 dar îmi e greu să spun că sunt periculoase. La blocurile de locuinţe, indiferent în ce perioadă au fost făcute, proiectanţii şi verificatorii au fost suficient de atenţi să nu facă năzbâtii. Blocurile construite în ultimii ani sunt la fel de sigure cum sunt şi cele făcute după 1977. S-ar putea să fie o problemă mai mare la casele făcute după 1990. Au fost situaţii în care în proiect era scris ceva iar în realitate era cu totul altceva pentru că un meşter i-a spus proprietarului: nu trebuie să bagă atâta oţel că te costă prea mult. Nu bagi atâta beton şi de calitatea aia. Ştiu eu că pe unde am lucrat, se punea mai puţin”, a mai spus Dan Sandu.

Probleme mai pot apărea şi din cauza faptului că unii botoşăneni şi-au spart pereţii prin apartamente pentru a avea mai mult spaţiu dar nu au cerut părerea specialiştilor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA