2.2 C
Botoșani
reclame luminoase Iasi | Contact Emag |Telefon contact Focus Sat apartamente 2 camere Iasi & Amenajari interioare Galati & telefon contact | Telefon contact Bringo Bebelusi si copii href="https://www.hormigonimpresogabriel.com/" title="Hormigon impreso Murcia">Hormigon impreso Murcia
marți, 28 martie 2023

PROIECTUL noii legi a salarizării. Cât vor câştiga demnitarii şi aleşii locali

bani foto tecuceni

Legea salarizării bugetarilor ar putea fi aprobată în Guvern săptămâna viitoare şi pusă în dezbatere publică timp de 10 zile. Potrivit proiectului, primarul Bucureştiului va fi cel mai bine plătit demnitar ales din administraţia locală, cu un venit brut de 16.000 de lei brut pe lună, în timp ce un primar al unei comune cu mai puţin de 3.000 de locuitori va primi un salariu brut de 6.900 de lei brut lunar.

Majorarea salariilor din sectorul public va avea un impact brut estimat de 15,5 mld. lei în 2016, din care o parte se vor întoarce la stat sub formă de impozite şi contribuţii, de unde rezultă că impactul net va fi de 10 mld. lei (1,3% din PIB), potrivit datelor Consiliului Fiscal pe baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. Acest impact este calculat în cazul în care anul viitor se aplică doar 60% din creşterile salariale prevăzute în legea actuală.

Propunerile din noua lege a salarizării presupun creşteri de cheltuieli care mi se par mai periculoase decât impactul adus de Codul fiscal la deficitul bugetar. De ce era nevoie de o nouă lege a salarizării, dacă există una care nu se aplică şi de unde se vor găsi resursele financiare pentru a susţine cheltuielile suplimentare aduse? În 2009, anvelopa salarială în sectorul bugetar reprezenta 10,7% din PIB, iar nivelul a scăzut până în prezent la 7,4% din PIB, influenţat de scăderea salariilor bugetare de 25%, de înghe­ţa­rea salariilor şi de scăderea numărului de bugetari. Pare că noua lege a salarizării este o reversare a acestei tendinţe de reducere a cheltuielilor cu salariile bugetarilor„, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, potrivit zf.ro.

Citeste mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA