24 mai – data de începere a plăților APIA pentru crescătorii de animale. Ce au obținut fermierii în plus de la șeful MADR

0
704
intalnire fermieri, ministerul agriculturii
Ministerul Agriculturii, intalnire fermieri. Foto: Agrointel.ro

Crescătorii de animale au avut săptămâna trecută o întâlnire cu ministrul agriculturii, directorul SIVECO și directori de la APIA. Aceștia s-au reunit la aceeași masă pentru a încerca să găsească o soluție având în vedere plata sprijinului cuplat și ANTZ-ul care vor intra la plată cu circa o lună întârziere față de cultura mare pentru care plățile vor începe pe 8 aprilie.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, i-a asigurat pe crescători, girat de APIA și SIVECO, că pentru începerea plăților vor rămâne două date certe și anume 8 aprilie pentru vegetal și 24 mai pentru zootehnie.
Ceea ce au putut obține în plus crescătorii a fost o promisiune de a decala cu câteva zile termenul de 24 mai dar și de a intra la plată pe 8 aprilie cu suprafețele pe care ei le au declarate la APIA.
Având în vedere că în anul 2015 au depus o singură cerere unică, zootehnie și cultură mare, se considera până acum că plățile nu pot fi făcute decât împreună.
”Am avut adunați în birou la ministrul agriculturii inclusiv directorii de la SIVECO, APIA, minister. Ne-am întâlnit cu toții pentru a vedea ce soluție putem găsi. Deocamdată toate promisiunile sunt că acele date de 8 aprilie 2016 pentru cultură mare și 24 mai 2016 pentru zootehnie sunt date certe la care vor fi eliberate primele ordine de plată. După aceaste date sigur că vor mai dura 2-3 săptămâni pentru că sunt extrem de multe plăți care trebuie făcute plecând de la restul din SAPS pentru cei care au intrat la avans, SAPS-ul pentru restul, înverzirea, tânărul fermier, șamd. Ceea ce am reușit să obținem pentru zootehnie este faptul că în momentul în care vor începe plățile pentru vegetal vom primi și noi banii pe suprafața aferentă vegetalului deoarece până acum ni se tot spunea că nu se poate și acum s-a găsit soluția să se plătească și la noi vegetalul”, ne-a declarat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc.
Citeşte mai mult pe Agrointel.ro