Connect with us

Evenimente

Amenzi încasate de firmele care colectează deșeuri medicale din județul Botoșani

Published

on

În urma unei sesizării privind producerea unui accident rutier, în orașul Flămânzi, în care a fost implicată o autoutilitară aparținând unui operator economic care desfășoară activitatea de colectare a deșeurilor medicale din județul Botoșani, o echipă de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Botoșani a efectuat un control.

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că autospeciala nu era marcată şi inscripţionată cu datele de identificare ale societăţii transportatoare pe ambele părţi laterale, activitatea prestată “Transport deşeuri periculoase rezultate din activitatea medicală”, pictograma “Pericol biologic”. Nu deținea sisteme de asigurare împotriva răspândirii deşeurilor periculoase în mediu în caz de accident, nu deținea o trusă sau un minicompartiment ce conţine saci din plastic, echipament de protecţie, echipamente de curăţenie, dezinfecţie și nu au fost identificate containere din plastic cu capac, tip europubelă, în care sunt depozitate deşeurile ambalate în timpul transportului, în condiţii de siguranţă.

De asemenea, formularele de expediţie/transport transport deșeuri periculoase nu erau întocmite de generator, nu sunt numerotate, nu se specifică autorizatiile de mediu, nici a transportatorului și nici a destinatarului. Nu erau semnate și ștampilate de către generator, pentru a se asigura declarația corectă în ceea ce privește cantitate de deșeuri și tipul deșeurilor iar formularul pentru aprobarea transportului de deșeurilor periculoase era greșit întocmit, în ceea ce privește autorizația de mediu.

În plus, operatorul economic nu a informat Agentia pentru Protectia Mediului Botosani și Garda de Mediu Botoșani privind accidentul produs în data de 05.11.2021.

Totodată comisarii de mediu s-au autosesizat pentru alte două autoutilitare, parcate la o distanță de aproximativ 10 m de la locul accidentului, acestea aparținând unui alt operator economic cu activitate de transport deșeuri periculoase rezultate din activitatea medicală.

Organele de control au solicitat deschiderea compartimentului marfă, pentru verificarea conformării cu legislația de mediu în vigoare. La deschiderea ușilor, saci încarcăți cu deșeuri medicale au căzut pe șosea, întrucât aceștia erau depozitați atât pe pardoseală, cât și deasupra europubelelor de PVC.

Pentru cel de-al doilea operator economic au fost constatate următoarele neconformități:

1. autospeciale

– nu era marcate şi inscripţionate cu datele de identificare ale societăţii transportatoare pe ambele părţi laterale, activitatea prestată “Transport deşeuri periculoase rezultate din activitatea medicală”, pictograma “Pericol biologic”,

– nu dețineau sisteme de asigurare împotriva răspândirii deşeurilor periculoase în mediu în caz de accident,

– nu dețineau truse sau un minicompartimente ce conţin saci din plastic, echipament de protecţie, echipamente de curăţenie, dezinfecţie,

– nu au erau dotate cu europubele suficiente, astfel încât deşeurile medicale colectate să fie transportate în condiţii de siguranţă.

– sistemele de răcire a aerului în compartimentul destinat containerelor nu era funcțional, la deschiderea acestuia s-a simțit disconfort olfactiv.

2.formularele de de expediţie/ transport transport deșeuri periculoase:

– nu sunt semnate și ștampilate de către generator, pentru a se asigura declarația corectă în ceea ce privește cantitate de deșeuri și tipul deșeurilor

3.conform documentelor prezentate se transportau atât deșeuri periculoase (180103*, 180106*) cât și deșeuri nepericuloase (180109), ceea ce contravine legislației de mediu și condițiilor impuse în autorizația de mediu.

S-au stabilit măsuri cu termen, în vederea remedierii tuturor neconformităților constatate și s-au aplicat pentru ambii operatori economici cu activitate “Transport deşeuri periculoase rezultate din activitatea medicală” două sancțiuni contravenționale în valoare de 50.000 lei.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad