Connect with us

Administratie

VIDEO. Parc fotovoltaic pe 150 de hectare, în județul Botoșani: “Am pregătit proiectul și îl voi depune…”

Published

on

În următorii ani vor fi mai multe oportunități pentru a realiza investiții în energie regenerabilă iar unii primari deja s-au pregătit pentru a obține finanțările europene.

Un exemplu este Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, care de mai mulți ani a început să se orienteze către acest tip de investiții. După ce a realizat câte un sistem de încălzire cu pompe de căldură la fiecare unitate de învățământ, acum vrea să realizeze un parc fotovoltaic pe o suprafață de aproximativ 150 de hectare de teren.

“Am avut viziune și am pregătit. Putem spune că avem un portofoliu de proiecte foarte extins pentru nivelul unei comune cu 2600 de locuitori. Un bloc de locuințe sociale de 113 miliarde de lei vechi, contract semnat, este la licitație iar anul viitor începe execuția. Avem proiect matur pentru un dispensar uman, valoarea fiind de 38 de miliarde de lei vechi. Avem un studiu de prefezabilitate pentru un proiect de eficiență energetică. Un parc fotovoltaic de 15 MW. De mulți ani mă pasionează eficiența energetică și am speranța că vom deveni independenți energetic, să nu mai plătim facturile pentru iluminat public, pentru școli, care sunt destul de costisitoare. Acum plătim un miliard de lei vechi anual la iluminat public. Dacă aduni cinci miliarde din taxe și impozite locale iar tu dai un miliard doar pe iluminatul public… Sper să putem accesa un astfel de proiect care ar fi foarte, foarte folositor. Eu gândesc un proiect în jur de 10 milioane de euro pentru că avem o suprafață propice unui astfel de proiect. Avem 158 de hectare, domeniul public, linia de înaltă tensiune este pe proprietate, asfalt este pe ambele părți. Sunt o mulțime de factori care te îndreptățesc să crezi că ai șanse de a realiza un astfel de proiect. Deja am pregătit proiectul și îl voi depune în momentul în care va apărea sursa de finanțare. Și 1 MW ar fi enorm pentru comunitatea noastră dar proiectul gândit de noi este de 15 MW”, a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad