Connect with us

AGRICULTURA

Zeci de crescători de oi karakul s-au reunit la Stațiunea Popăuți: “Este cea mai mare oportunitate pe care o avem” FOTO&VIDEO

Published

on

Cei mai reprezentativi crescători de oi karakul din Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Vaslui, Galați și Brăila au venit astăzi la Stațiunea de Cercetare Popăuți pentru a participa la o acțiune de informare organizată de Asociația Moldoovis.

Printre invitați s-au numărat și doi profesori universitari. Este vorba de prof. univ. dr. Ioan Vacaru-Opriș și prof. univ. dr. Constantin Pascal de la Facultatea de Zootehnie a Universității “ION IONESCU DE LA BRAD” Iași. De asemenea, au fost reprezentanții instituțiile din agricultură, subprefectul Aneta Gireadă și deputatul Șoptică. După discursurile invitaților, Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, le-a vorbit fermierilor despre subvențiile care vor fi acordate anul viitor și despre ceea ce ar trebui să facă astfel încât să obțină sume cât mai mari din 2023.

“Sprijinul cuplat zootehnic va rămâne în continuare. Criteriile de eligibilitate, de a accesa aceste fonduri se vor stabili până la 1 ianuarie. Ne avantajează că a rămas sprijinul cuplat zootehnic. O să mă bat pentru criteriile de eligibilitate. Vreau la rasa karakul să reduc pragul de la 150 la 100 pentru că nucleele noastre sunt mai mici. Din păcate, Bruxelles-ul nu discută de rasa karakul ci de tot ce înseamnă oaie în România dar putem reduce pragul de la 150 la 100. Pentru România vor veni circa 450 de milioane de euro pe ecocondiționalitate. Din discuțiile pe care le-am avut cu Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii, mi-a spus că nu facem aceste măsuri așa cum trebuie, pierdem banii. Una dintre măsurile pe care eu le-am propus este îngrădirea pășunilor. Putem să primim bani pentru îngrădirea pășunilor. (…) Cei de la vegetală sunt mult mai pregătiți decât noi și vor trage mult mai mult la ei. Idea este să echilibrăm bugetul între vegetal și zootehnie. Este cea mai mare oportunitate pe care o avem acum să tragem cât mai mulți bani la zootehnie. Până în 2020, 70% din bugetul alocat României se ducea pe vegetală și doar 30% venea la zootehnie. Vreau să echilibrăm bugetul și să fie 45% la zootehnie și 55% la vegetal”, a spus Ionică Nechifor.

 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad