Connect with us

Administratie

Duminică se resfințește biserica din satul Victoria, ctitorită de Patriarhul Teoctist

Published

on

Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Victoria, comuna Stăuceni, va fi resfințită după 30 de ani. Slujba va începe duminică la ora 7.30 și va fi oficiată de Mitropolitul Moldovei împreună cu un sobor de preoți din județul Botoșani.

Evenimentul are o dublă semnificație pentru că se împlinesc 100 de ani de la înființarea satului Victoria și 30 de ani de la sfințirea bisericii “Nașterea Maicii Domnului”.

“Duminică avem resfințirea bisericii ctitorită de Patriarhul Teoctist, în satul Victoria. Satul Victoria împlinește 100 de ani. În 1921 au venit primii locuitori în zonă și s-a înființat satul Victoria. Din păcate nu putem organiza manifestări cu foarte multe persoane din cauza pandemiei și restricțiilor existente. Va veni Mitropolitul Teofan cu un sobor de preoți. Sâmbătă seară se va face o slujbă de priveghere la biserică, la care vor participa mai mulți stareți din județul Botoșani, de la mănăstirile Popăuți, Zosin, Coșula…”, a spus Cozmin Epuraș, primarul comunei Stăuceni.

În 1984, în plin regim comunist, Teoctist Arăpașu mitropolitul Moldovei și Sucevei (originar din Tocileni comuna Stăuceni) a decis să înceapă construirea unei biserici de zid cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”. Biserica a fost finalizată în 1991 și sfințită la data de 8 septembrie, de un mare sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu patriarhul Teoctist și cu mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei.

La data de 7 februarie 2009, în fața bisericii a fost dezvelit un bust al patriarhului Teoctist, bust realizat de sculptorul botoșănean Marcel Mănăstireanu.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad