Connect with us

Administratie

Se întâmplă în județul Botoșani. Fisuri și tencuială căzută într-o școală finalizată în august 2020 FOTO

Published

on

În ultimii ani s-au alocat mulți bani de la bugetul de stat pentru reabilitarea școlilor și construirea de unități noi de învățământ care să îndeplinească toate condițiile pentru autorizare, atât din punct de vedere sanitar cât și al siguranței în caz de incendiu.

Din păcate, nu toate lucrările au fost de calitate iar în unele cazuri au apărut probleme la câteva luni de la finalizare. Un exemplu este în comuna Călărași. Primăria comunei Călărași a obținut o finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL2) pentru “construire și dotare școală primară în localitatea Ciornohal”, un proiect estimat la peste 560.000 lei. Este vorba de o școală cu două săli de clasă, grupuri sanitare, spațiu de depozitare și centrală termică.

Sursa foto: facebook

La data de 31 august 2020 a avut loc recepția lucrărilor iar pe 9 septembrie primăria a preluat unitatea de învățământ. După doar câteva luni au început să apară fisuri în pereți și multe alte probleme.

În luna martie, în urma unei sesizări făcute de fostul director al școlii din comuna Călărași, reprezentanții Inspectoratului Județean în Construcții au venit pentru a verifica. Au constatat mai multe nereguli și au dat termene pentru conformare. De asemenea, au obligat Primăria Călărași să realizeze o expertiză tehnică pentru stabilirea cauzelor apariției fisurilor în pereți.

Potrivit procesului verbal încheiat la data de 24 martie 2021, reprezentanții Inspectoratului în Construcții au constatat că “în peretele de compartimentare există o fisură pe toată înălțimea acestuia care se oprește la intradosul grinzii planșeului peste parter. De asemenea, în pereții exteriori au observat existența unor fisuri, începând de la colțul de jos al ferestrei către pardoseală”. În plus, s-a constatat că ușile prezintă neetanșeități și că lipsesc dispozitivele hidraulice de autoînchidere iar trotuarele perimetrale au porțiuni în care nu este respectată panta minimă de 2%. De asemenea, coșul de fum montat nu corespunde caracteristicilor impuse prin fișa tehnică și nici nu au fost prezentate documentele de punere în funcțiune ale centralei.

Consilierul local Cristian Voiniciuc ne-a spus că a sesizat de mai multe ori executivului primăriei că sunt anumite nereguli la școala construită în Ciornohal dar nu s-a luat nicio măsură până când nu a căzut tencuiala de pe pereți și nu au venit în control reprezentanții Inspectoratului în Construcție.

Perioada de garanție este de 36 de luni iar firma care a executat lucrările a început să facă reparațiile. Rămâne de văzut ce vor spune experții în ceea ce privește fisurile apărute în pereți și dacă școala va putea funcționa în continuare.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad