Connect with us

Administratie

Primăria Botoșani a pierdut procesele și are de achitat 100 de milioane lei: “Am primit două somații”

Published

on

Primăria municipiului Botoșani riscă să intre în incapacitate de plată. În urma unor procese pierdute, municipalitatea are de achitat numai puțin de 100 de milioane de lei ceea ce înseamnă veniturile din taxe și impozite locale pe doi ani și jumătate.

De curând, Primăria municipiului Botoșani a primit două somații de la executorii judecătorești pentru plata a aproape 100 de milioane de lei din care mai bine de jumătate reprezintă dobânzi.

„Am primit două somații de la executorii judecătorești prin care Primăria municipiului Botoșani este obligată la plata unor sume colosale. În prima somație discutăm despre 89.927.229,45 lei iar în cea de a doua de 9.329.128,67 lei. Vă punem în vedere ca în termen de o zi, de la data primirii sau lansării acesteia, să vă conformați, în sensul de a achita aceste sume. Sunt venite din partea executorilor judecătorești care reprezintă cabinetul de insolvență Lulu Dascălu, pentru datoriile pe care municipiul Botoșani le are pentru societatea Termica SA, societate în faliment. O să fac un scurt istoric. În anul 2010 se emite o factură de către Termica prin care se transferă o serie de active către municipiul Botoșani în vederea reabilitării sistemului de termoficare. În urma intrării în faliment a acestei societăți, este deschisă o acțiune în instanță, procesele sunt pierdute iar municipiul Botoșani trebuie să plătească aceste sume, pentru că acest transfer nu s-a făcut într-un mod legal. Suma este compusă din aproximativ 40 de milioane lei reprezentând echivalentul imobilizărilor corporale și 48 de milioane de lei reprezentând dobânda legală. În al doilea dosar, 9 milioane lei din care 6,5 milioane lei daune  reprezentând fructele civile cuvenite proprietarului și cheltuieli de judecată 8.800 lei, 2,7 milioane lei reprezentând dobânda legală. Mai avem o cale de atac într-unul din aceste dosare dar somațiile sunt executorii. Municipiul Botoșani este dator cu 100 de milioane de lei”, a declarat primarul Cosmin Andrei care a adăugat că nu va solicita suspendarea executării silite:

“Presupune plata unei taxe de timbru de 10% ceea ce înseamnă 10 milioane de lei pentru o acțiune pe care nu o văd încununată de succes”.

“Veniturile din taxe și impozite sunt în jur de 40 de milioane lei”

Primăria municipiului Botoșani nu poate plăti datoria de 100 de milioane de lei și se va încerca o negociere pentru eșalonarea pe o perioadă de câțiva ani.

“Bugetul municipiului este de 200 de milioane lei. Partea de dezvoltare reprezintă 32 de milioane iar restul este partea de funcționare. Dacă ar trebui să plătim această sumă, ar trebui să închidem iluminatul public, să nu mai plătim salarii, subvenții, drepturi de asistență socială. Văd două soluții: solicitarea unui sprijin din partea guvernului și să primim o parte din aceste sume sau privatizarea societății Modern Calor. Nu putem priva municipiul Botoșani de la dezvoltare și funcționare pentru următorii ani. Cine este vinovat? Cei care au fost la conducerea primăriei și la conducerea societății Termica SA în 2010. Au făcut această inginerie financiară pentru care suntem buni de plată. (…) Veniturile din taxe și impozite sunt în jur de 40 de milioane lei. Veniturile pe doi ani și jumătate ar trebui să plece în conturile executorului. Avem un termen de șase luni de zile, pentru autorități, în care nu poate bloca conturile. După acest termen poate introduce executarea silită. Poate presupune și valorificarea activelor din patrimoniul primărie, din domeniul privat. Mașini, terenuri. Pot fi executate”, a mai spus primarul municipiului.

Procesele s-au finalizat în urmă cu mai bine de doi ani dar lichidatorul a decis abia acum să se adreseze executorilor judecătorești pentru recuperarea banilor.

“Interesant este că aceste procese s-au finalizat în 2019 iar acțiunea pentru dosarele de executare au fost amânate din diverse motive. De ce nu s-a discutat despre acest subiect? Era corect ca opinia publică să fie informată asupra riscului pe care îl avem, procesele finalizându-se în data de 31.01.2018 respectiv 04.04.2019 la Curtea de Apel Suceava. Nu am avut cunoștință de aceste lucruri până la primirea documentelor privind executarea”, a completat Cosmin Andrei.

Edilul municipiului intenționează să solicite în instanță recuperarea sumelor de la persoanele care au semnat respectivele documente în 2010.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad