Connect with us

Administratie

Investiție de un milion de euro demarată în orașul Săveni

Published

on

Primăria orașului Săveni a obținut o finanțare în valoare de un milion de euro pentru realizarea unui parc fotovoltaic. Odată finalizată investiția, se va face o economie de peste 50% la facturile pentru energia electrică.

Acesta este al doilea proiect din planul integrat de eficiență energetică derulat de Primăria orașului Săveni, cu fonduri europene și granturi norvegiene nerambursabile.

”Pe agenda noastră de lucru suntem în pragul de a deschide o finanțare foarte importantă pentru administrația noastră de la Săveni, este vorba despre un parc fotovoltaic, continuarea proiectelor de succes pe care Primăria orașului Săveni le are în ultima perioadă și tocmai pe energie verde am încheiat un alt proiect de succes unde suntem dați ca model de bune practici la nivelul UE, cel privind eficientizarea sistemului de iluminat public de tip LED. Începem construirea parcului fotovoltaic, pe 1 avem predarea amplasamentului, am făcut deja ordinul de începere lucrărilor și autorizația de construcție. De la 1 aprilie, pe parcursul a 4 luni de zile termen de execuție, centrala fotovoltaică trebuie finalizată. Nu sunt multe proiecte finanțate din granturi norvegiene, Cluj, Oradea, orașul Săveni și cred că Târgu Ocna au beneficiat de astfel de proiecte”, a declarat Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni.

Primăria Săveni a realizat deja modernizarea sistemului de iluminat, un iluminat tip LED, printr-o finanțare din fonduri europene atrasă prin intermediul GAL Valea Bașeului de Sus.

”Urmând ca în viitorul apropiat să facem eforturi pentru eficientizarea clădirilor private, mă refer aici la ansamblul de blocuri din orașul Săveni”, a completat edilul-șef al orașului Săveni. Cristian Nistor a precizat că Săveni, prin cele trei proiecte de eficientizare energetică, reprezintă un model și un studiu de caz la nivelul Uniunii Europene deoarece a demarat un proiect amplu având două surse de finanțare nerambursabilă, respectiv fondurile europene și granturile norvegiene. ”Construirea centralei fotovoltaice este un proiect în valoare totală de 305.000 euro, cu 85% grant, 260.000 euro grant, diferența urmând să fie pusă din bugetul UAT Săveni. Este parte dintr-un proiect mai larg, un model concept de proiect având în vedere liniile terasate de UE, acel green-deal la care trebuie să ajungem în 2050. Noi am fost puțin mai vizionari și am început să facem proiecte de eficientizare energetică, de energie verde, și suntem dați drept un proiect de bune practici și mai ales ca și studiu de caz la nivelul UE. Proiectul de eficientizare a clădirilor publice va avea o valoare de 500.000 euro și reușim să atragem 1 milion de euro în total pentru eficientizare energetică la Săveni, cumulat cele trei proiecte”, a specificat Cristian Nistor.

Lucrările la parcul fotovoltaic de la Săveni vor fi executate de Telekom, iar centrala fotovoltaică va avea o putere instalată de 165 kWh, cantitate de energie necesară alimentării sediului Primăriei, grădinițelor și școlilor, bibliotecii. După ce a montat cele 700 de corpuri de iluminat LED, va construi parcul fotovoltaic și va eficientiza energetic instituțiile publice locale, totul cu fonduri nerambursabile, se estimează că factura la energia electrică va scădea cu 50-60%.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad