Connect with us

Administratie

Valoarea lucrărilor la Teatrul Eminescu a crescut de la 5 la 11 milioane de euro. VEZI cum și-au bătut joc autoritățile locale timp de un deceniu

Published

on

În urmă cu un deceniu, Primăria Botoșani a început demersurile pentru obținerea unei finanțări europene, prin Programul Operațional Regional, în vederea reabilitării Teatrului Mihai Eminescu, una dintre cele mai importante clădiri din municipiu.

În august 2013, s-a semnat contractul de finanțare pentru „CONSOLIDAREA ȘI RESTAURAREA TEATRULUI „MIHAI EMINESCU” BOTOȘANI”, valoarea totală a proiectului fiind 5.136.556,42 euro, contribuția proprie a Municipiului Botoșani fiind de 336.124,83 euro, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 97.967,99 euro.

După aproape un an, la data de 15 iulie 2014, a fost semnat contractul cu SC Victor Construct SRL, firma care a câștigat licitația.

La începutul lunii august 2014, au demarat lucrările iar după aproximativ două săptămâni, Ovidiu Portariuc, primarul din perioada 2012-2016, declara: “Este o surpriză plăcută că au început lucrările în forță aici, mai mult de jumătate din sala veche este demontată, se lucrează și la subsol din ce am înțeles, mă bucur că merge foarte repede, asta înseamnă că o să îndeplinim termenul asumat prin contract iar botoșănenii se vor bucura mai repede de unul dintre cele mai moderne teatre din Moldova”.

“Pe 22-23 decembrie 2015 vrem să predăm Teatrul Mihai Eminescu”

La sfârșitul lunii septembrie 2014, totul era în grafic iar constructorul anunța că în decembrie 2015 botoșănenii vor putea viziona spectacole în clădirea reabilitată.

„La Teatrul Mihai Eminescu totul merge foarte bine. Nu avem niciun fel de probleme. Au venit experţii de la Iaşi. Sunt profesori de la Iaşi. Nu este nici cea mai mică problemă. Suntem cu o lună şi jumătate avans faţă de grafic. Pe 22-23 decembrie 2015 vrem să predăm Teatrul Mihai Eminescu”, declara Victor Mihalachi, patronul firmei Victor Construct, pe data de 30 septembrie 2014.

Spre finalul anului 2014, constructorul a descoperit “o serie de neconformități majore în raport cu situația estimată și tratată prin proiectul tehnic”. Firma Victor Construct a trimis numai puțin de 12 notificări către Primăria Botoșani solicitând să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor descoperite la structura de rezistență a clădirii.

În loc să găsească soluții, autoritățile locale au bătut pasul pe loc și au căutat scuze și vinovați.

Noiembrie 2015. Ovidiu Portariuc: “Am spus că nu ne putem asuma răspunderea să avem acolo un accident gen Colectiv. Nu am spus că acest proiect este făcut în anul 2011 şi atunci cineva nu a fost atent când a făcut acel proiect. Ne vom îndrepta împotriva acelui proiectant şi vom cere daune iar cei care s-au grăbit atunci, nu ştiu din ce motiv, și nu au făcut aşa cum trebuie, vor trebui să dea explicaţii”.

Mai 2016. Ovidiu Portariuc: „Firma de proiectare nu s-a gândit să aibă mai multă atenţie şi aplecare spre această consolidare. Acelaşi constructor a reabilitat primăria Botoşani, în patru ani de zile. S-a plecat cu o sumă şi s-a ajuns la o sumă dublă. Culmea, era acelaşi proiectant şi acelaşi constructor. Nu vreau să mai vorbesc de Casa Ventura unde a fost aceeaşi situaţie, cu acelaşi proiectant şi acelaşi constructor. După începerea lucrărilor găsesc probleme la structură“.

Lucrările au fost blocate, s-a pierdut finanțarea europeană iar municipiul Botoșani a rămas cu o ruină în zona centrală, la aproximativ 100 de metri de sediul primăriei.

În 2016, Ovidiu Portariuc a pierdut alegerile iar Cătălin Flutur revine în fotoliul de primar al municipiului Botoșani. Începe demersurile pentru obținerea unei noi finanțări europene pentru reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu. La data de 25 octombrie 2018, Cătălin Flutur semnează noul contract de finanțare, în valoare de 5,1 milioane de euro, contribuția Primăriei Botoșani fiind de aproximativ 336.000 euro.

S-a organizat o primă licitație pentru lucrările de consolidare iar pe 30 mai 2019 a fost emis ordinul de începere a acestor lucrări.

În octombrie 2019, fostul primar Cătălin Flutur declara: Dacă nu se mai întâmplă evenimente nefericite, cum s-au întâmplat în 2014-2015, Teatrul Mihai Eminescu ar putea fi finalizat la sfârșitul anului 2022. Nu se poate să avem o dată bani și să nu-l facem. Să pierdem banii europeni. Am avut noroc dar și curaj să ne batem pentru proiectul ăsta”.

Între timp, Primăria Botoșani a organizat mai multe licitații pentru reactualizarea proiectului tehnic. După câteva licitații la care nu s-a prezentat nicio companie, s-a reușit semnarea unui contract cu o firmă din Oradea.

În toamna anului trecut, Cătălin Flutur a pierdut alegerile iar Cosmin Andrei ajunge în fotoliul de primar al municipiului. A promis reabilitarea teatrului iar decembrie 2020 declara: La începutul anului viitor demarăm licitația pentru Teatrul Mihai Eminescu. Avem proiectul tehnic revizuit, este verificat. Sunt convins că vor veni multe firme deoarece valoarea este una atractivă. Îmi doresc o firmă serioasă, capabilă să ducă la îndeplinire proiectul și în trei ani să avem un teatru modern la Botoșani. Este un proiect în valoare de aproximativ opt milioane de euro. Avem inclusiv dotările, tot ce înseamnă sonorizare, lumini, scenă, scaune. Vom fi cu ochii pe ei astfel încât să finalizăm Teatrul Mihai Eminescu.

Numai că valoarea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu nu este 5 milioane de euro așa cum s-a estimat inițial, nici 8 milioane de euro cum spunea Cosmin Andrei în decembrie, ci aproape 11 milioane de euro. Din cei 11 milioane de euro, mai puțin de jumătate reprezintă fonduri nerambursabile iar contribuția Primăriei Botoșani va fi de numai puțin de 6.266.687,35 euro.

Cert este că după zece ani de promisiuni și foarte mulți bani cheltuiți pe tot felul de studii, reactualizări, proiecte și ale hârtii, în zona centrală a municipiului Botoșani vedem în continuare o ruină. Botoșănenii au pierdut zece ani și urmează să piardă peste 6 milioane de euro, bani cu care s-ar putea realiza multe în municipiu, doar din vina unor amatori care au fost aleși să conducă primăria.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad