Connect with us

Sanatate

Medicul Virgil Musta a vorbit despre cele trei faze ale COVID

Published

on

Cel puţin 80% dintre pacienții care au pierdut lupta cu noul coronavirus puteau fi salvați dacă ajungeau la spital mai repede. Vorbim despre bolnavi care au fost internați la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, iar concluzia a fost trasă în urma unei analize pe care a realizat-o doctorul Virgil Musta.

Virgil Musta a vorbit despre fazele bolii COVID.Medicul a explicat care sunt fazele de evoluție ale Covid-19 și a oferit și câteva recomandări, pe Facebook.

Faza I
După perioada de incubație urmează primul stadiu propriu-zis al bolii, când începe conflictul dintre virus și mecanismele de apărare ale organismului. Acest conflict produce inițial modificări minime inflamatorii în organism, ce duc la apariția primelor simptome, ce se pot întinde pe o durată de cca 5-7 zile de la apariția lor.

Cum poate fi recunoscut acest prim stadiu:
Apar simptome precum: febră sau subfebrilități, frisoane, furnicături, durere în gât, durere de cap, de mușchi, uneori dureri toracice, pierderea gustului și mirosului, oboseala, lipsa de poftă de mâncare sau altele. Poate apărea unul sau mai multe dintre semnele de mai sus. Aceste simptome nu sunt totuși foarte intense în acest stadiu și durează doar câteva zile, apoi se diminuează sau chiar dispar. Pacienții respiră bine, saturaţia de O2 este peste 98% (dacă nu există o boală cronică din cauza căreia saturația era scăzută și înaintea simptomelor) şi starea generală nu este foarte influenţată putând desfăşura activităţi obişnuite;

În cazul în care, cantitatea de virus ce intră în organism nu este foarte mare, iar imunitatea organismului este bună (competentă), atunci virusul este neutralizat și boala se oprește în acest stadiu. În triunghiul galben din grafic este reprezentată cantitatea de virus și se poate vedea cum aceasta scade (de la bază spre vârful triunghiului) datorită acțiunii imunității, până la eliminarea completă din organism;

În cazul în care cantitatea de virus este mare, iar imunitatea este totuși bună, boala se prelungește pentru că sistemul imunitar luptă cu boala, iar în urma conflictului dintre virus și imunitate apare o reacție inflamatorie mai intense, posibil și tulburări de coagulare.

Cum se recunoate această situație:
Pacienții aflați în această situație prezintă simptome mai intense sau prelungite, poate apărea și o ușoară scădere a saturației, dar peste 93%, dar în final, sistemul imunitare, cu un ușor sprijin medicamentos (dar numai recomandat de medic) reușește să blocheze evoluția bolii spre forme severe. De aceea, este important ca medicul de familie să te monitorizeze zilnic, pentru a acorda la timp sprijinul necesar stopării evoluției bolii!!!

Cel mai bine este că boala să fie descoperită în această primă fază, deoarece, chiar dacă va exista o cantitate mai mare de virus, medicamentele antivirale (prescrise numai de către medic) acordate la timp ajută organismul să învingă virusul în acest stadiu. Totodată, dacă știm că simptomele de mai sus sunt cauzate de infecția cu SARS-CoV-2, suntem mai precauți la semnele posibile de severitate pe care le veți vedea mai jos și putem acționa mai rapid, motiv pentru care este recomandată testarea PCR la primele suspiciuni întemeiate.

Uneori, faza I nu este percepută de pacienți, din cauza unei simptomatologii minore, iar pacienți pot conștientiza boala direct în faza II, aspect ce poate încurca evaluarea clinică a pacientului. De aceea, este important să ne analizăm bine, pe baza acestor explicații, pentru a evalua corect situția. Până acum, la aproximativ 60% dintre bolnavi, cei care se încadrează la forme asimptomatice și uşoare, boala s-a oprit în această primă fază.

Faza II
În cca. 20% din cazuri, în special datorită unei încărcături mari de virus și a unei imunităţi incompetente, (se pare că acest lucru este determinat și genetic), boala evoluează și trece în faza 2, când organismul, pentru a se apăra, declanșează modificări inflamatorii și de coagulare, care pot începe să distrugă chiar propriul organism. Se declanșează niște reacții în cascadă, care sunt foarte greu de oprit. În acest moment, prezența la spital pentru evaluare și intervenția medicală este esențială !!! și trebuie să fie rapidă, pentru că boala să nu avanseze spre faza III;

Începând cu faza II, virusul depășește practic prima linie de apărare de la nivelul nasului și faringelui și trece în sânge, ajungând în alte organe, mai frecvent în plămâni, dar și în sistemul nervos, inimă, ficat, rinichi, pancreas, intestin, declanșând afectarea acestor organe.

Cum se recunoaște acest stadiu
Apare în zilele 7-10 de la apariția primelor simptome și poate fi identificat prin:

Simptome precum febră mare prelungită, care durează peste 7 zile sau reapariția febrei după ce o perioadă dispăruse, tuse seacă obositoare, dureri toracice, oboseală foarte mare, eventual dureri musculare intense ca la gripă și în special senzația de lipsă de aer, care poate fi monitorizată prin determinarea saturației de oxigen, cu un pulsoximetru. În această etapă saturaţia de O2 poate scădea până la 90%

Analize specifice de laborator, care arată intensitatea sindromului inflamator și a modificărilor de coagulare.

Radiologie, care arată gradul de afectare pulmonară. În formele medii, până la 50% din plămâni sunt afectați.

În prima perioadă a acestei faze, când simptomele nu sunt agravate și sunt sub control, iar saturația este peste 93% putem rămâne la domiciliu pentru a fi monitorizaţi și tratați de medicul de familie, dar numai după ce am fost totuși la spital pentru evaluare.

Din momentul în care simptomele sub forma descrisă mai sus, sunt intense și persistă sub medicația primită sau chiar se intensifică, este esențial să mergem din nou la spital pentru evaluare și posibil internare!!! Orice moment pierdut poate duce la modificări atât de importante în organism încât evoluția negativă să nu mai poată fi pur-si-simplu oprită!

Faza III
Este stadiul în care inflamația este important (crește în intensitate de la vârful spre baza triunghiului roz din grafic), apar tulburări de coagulare, cascadele patogenice declanșate sunt foarte greu de oprit din cauza inerției lor, iar distrucția de la nivelul plămânilor și a altor organe este importantă, conducând spre forme severe de boală (cca. 10-15 % din cazuri până acum) sau spre forme critice (cca. 5-10% din cazuri până acum);

Formele critice de boală necesită intervenție în secția de terapie intensivă;

În organism poate apărea o hiper-reacție imună ce produce o furtună de citokine, cu distrucție rapidă și severă a aproape tuturor organelor. La nivelul plămânilor nu se mai pot face schimburile de gaze, iar oxigenul nu mai ajunge la celulele din diferite organe, acestea mor, afectând organul respectiv. Se instalează insuficiența multiplă de organ sau apar complicații ca infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboze, hemoragii masive sau alte complicații majore, care duc la decesul pacientului.

Sursa: RTV.NET

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad