Connect with us

Administratie

Comuna din județul Botoșani care investește aproape 10 milioane de lei în școli FOTO&VIDEO

Published

on

În unele zone din județul Botoșani, unitățile de învățământ oferă copiilor condiții mult mai bune decât în municipiul reședință de județ. Un exemplu este comuna Pomârla unde primăria a accesat proiecte de aproape 10 milioane de lei pentru reabilitarea Liceului Anastasie Bașotă și a celorlalte școli.

Finanțările au fost obținute în urmă cu patru-cinci ani dar birocrația românească și licitațiile au durat foarte mult. Până la urmă, lucrările au fost demarcate iar unele unități de învățământ sunt sută la sută funcționale.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, a insistat foarte mult ca unitățile de învățământ să beneficieze de sisteme moderne de încălzire care să asigure un confort sporit și care să fie economice.

„Sistemul de încălzire cu pompe de căldură este un sistem revoluționar pentru instituțiile noastre publice. Acest sistem funcționează în Europa de zeci de ani, însă, presupunând costuri mai ridicate, la noi în țară nu a avut mare căutare. Am visat mulți ani la acest sistem de încălzire pentru cei 370 de copii care merită orice efort. Am reușit după aproape două decenii să-mi îndeplinesc acest vis. (…) Am gândit un sistem nou, economic, o energie alternativă, care să aducă beneficii în viitorul apropiat. Dacă facem un calcul, 25% este aport de curent electric iar 75% este temperatura provenită din apa din sol. Nu mai vorbim de fochist, de lemne, de uscat, de cărat, de autorizări. Dar confortul, siguranța, temperatura constantă, face toți banii. Este ceva de vis, este ceva care funcționează”, a precizat Dumitru Chelariu care nu se opreșete aici cu investițiile:

“Urmează să mai completăm cu ceva tot modern, un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, pentru a asigura un aport de aer curat în clase. Vom monta și această ventilație și putem spune că avem unul dintre cele mai moderne sisteme de încălzire”, a adăugat primarul comunei Pomârla.

Liceu modernizat cu 6,4 milioane de lei

În momentul de față se lucrează la modernizarea Liceului Anastasie Bașotă, un proiect în valoare de 6,4 milioane de lei. Va fi una dintre cele mai moderne unități de învățământ din Moldova iar lucrările ar urma să se finalizeze în 2021.

„Putem spune că am refăcut în totalitate școlile pentru că am intervenit de la acoperiș și până la utilități. Această școală ajunge la 1,1 milioane lei, cu tot cu utilități și terenul sintetic. Celelalte școli au ajuns la aproximativ 800.000 de lei. Reabilitarea Liceului Anastasie Bașotă costă 6,4 milioane lei, o lucrare mare, va fi lucrarea noastră reprezentativă. Sperăm ca anul viitor să poată primi copiii. Noi ne dorim să-i primim pe copii după sărbătorile de iarnă”.

Doi treimi dintre elevi nu pot face școală online

În Pomârla, școală online nu prea se poate face deoarece în mai bine de jumătate de comună rețelele de telefonie mobilă și internet nu funcționează.

“Avem mari dificultăți în acest mod de studiu online. Fiind zonă de graniță, semnalul este foarte prost. Am probat dar în două treimi din teritoriu nu se poate face studiu online. Am depus un proiect pe fonduri europene pentru dotarea cu tablete și laptopuri dar între timp, trebuie să ducem cablul cu fibră optică în toată comuna. Ar fi singura soluție. Speranța mea este toți copiii să revină la școală și să facem un învățământ de calitate”, a precizat Dumitru Chelariu.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad