Connect with us

Interviu

INTERVIU. Cristian Achiței: “Botoșănenii vor alege calea dezvoltării prin investiții. Sper să-i batem pe pesediști la Botoșani” VIDEO

Published

on

După un mandat de patru ani în Camera Deputaților, Cristian Achiței candidează acum din partea Partidului Național Liberal la Senat. Într-un interviu pentru Botoșani Online, Cristian Achiței a vorbit despre ce a reușit să facă în primul său mandat de parlamentar și despre obiectivele pe care le are pentru următorii patru ani.

Candidați pentru un nou mandat de parlamentar. De această dată la Senat. Ce a făcut deputatul Cristian Achiței în acest mandat?

Îmi doresc un mandat de senator din tot sufletul, în primul rând pentru a duce la capăt proiectele începute în primul mandat. Încă din anul 2016, când am candidat, am spus că principalul obiectiv al mandatului meu va fi modernizarea infrastructurii rutiere în județul Botoșani. Mă refer în primul rând la drumul național 28B Botoșani – Tg Frumos și la drumul național 29D Botoșani – Ștefănești. Ce am reușit? Sunt lucruri extrem de importante pentru a accelera demararea acestor lucrări de investiții așteptate de botoșăneni de zeci de ani. În 2017, la votul pentru legea bugetului pentru 2018, am reușit adoptarea unui amendament care a dus la finanțarea drumului Botoșani – Tg. Frumos. În 2019, la aprobarea legii bugetului pentru 2020, am reușit, cu sprijinul Guvernului Orban, adoptarea unui amendament prin care am asigurat finanțarea și pentru drumul Botoșani – Ștefănești. Din 2017 și până în 2019 au fost trei ani de guvernare PSD, am făcut permanent interpelări, întrebări, discuția în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților, pentru că acolo sunt și secretarul comisiei, tocmai pentru a accelera aceste investiții majore, vitale pentru județul Botoșani. Trei ani de nimic pesedist… S-a ratat licitația la drumul Botoșani – Tg Frumos după un an de zile, lucru inacceptabil. Nu au reușit să închidă nici licitația la drumul Botoșani – Ștefănești. Doar într-un an de când Partidul Național Liberal este la guvernare, am reușit finalizarea celor două licitații. Am reușit împreună cu ministrul Transporturilor să semnăm contractele pentru modernizarea ambelor drumuri, avem ordinul de începere pentru proiectare și execuție, partea de proiectare se apropie de final. Pentru Botoșani – Ștefănești partea de proiectare este încheiată, s-au obținut toate avizele…

Pot începe anul acesta lucrările?

Eu am speranța că da. Documentația tehnică este la Ministerul Transporturilor urmând să vedem autorizația de construire semnată de domnul ministru. Apoi vom vedea utilajele pe drum. La Botoșani – Tg Frumos, toate aceste lucruri se vor întâmpla în luna decembrie. Îi pot asigura pe toți botoșănenii că voi fi la fel de ferm în a urmări și a lupta pentru accelerarea tuturor acestor etape. La sfârșitul anului 2022 ar trebui să vedem aceste două drumuri modernizate. Tot în acest mandat, să nu uităm o lege foarte importantă la care am fost coinițiator, eliminarea supraaccizei la carburanți, un lucru extrem de important și benefic pentru oameni. De asemenea, eliminarea suprataxării pe contractele part-time. Pe vremea PSD-ului, cei care lucrau 4 ore erau taxați ca și cum ar fi lucrat 8 ore, lucru inacceptabil.

Care sunt obiectivele pentru următorii patru ani?

În primul modernizarea drumurilor Botoșani – Tg Frumos și Botoșani – Ștefănești. Sunt obiective pe care trebuie să le vedem implementate. Două obiective iau în calcul pentru mandatul 2020-2024. Alimentarea cu apă a municipiului Botoșani. În ultimii șapte ani de guvernare PSD am auzit doar vorbe, am văzut miniștri plimbându-se pe malul Siretului, fără a se întâmpla nimic concret. Le propun tuturor să susținem un proiect extrem de important. Să deblocăm și să începem lucrările pentru finalizarea barajului de la Vf Câmpului. Până în anul 2030, actuala acumulare de la Bucecea se va colmata complet și peste 100.000 de oameni pot rămâne fără apă. Este un lucru extrem de serios pe care toți parlamentarii din Botoșani trebuie să-l aibă în vedere. Obiectivul prioritar este finalizarea tuturor procedurilor pentru reluarea lucrărilor la barajul de la Vf Câmpului. Un alt obiectiv pentru care vom iniția procedurile și să ajungem la realizarea documentațiilor tehnice este drumul expres Botoșani – Suceava. Autostrada A7 Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava – Siret este în implementare. Tronsonul Ploiești – Buzău are partea de proiectare aproape finalizată iar la începutul anului viitor vor fi demarate procedurile pentru licitația de lucrări. Până în anul 2024 vrem ca toate procedurile pentru drumul expres DX5 Botoșani – Suceava să le aducem la final. Sunt două obiective strategice extrem de importante.

Mai era o discuție pentru un drum expres Botoșani – Pașcani…

Finanțarea mai rapidă este acum pentru Botoșani – Suceava. Sunt circa 26 de kilometri. Pentru Botoșani – Pașcani, avem nevoie de finalizarea a tot ce înseamnă studii de fezabilitate și studii de teren pentru A8 Tg Mureș – Iași. Să nu uităm că în ultimii șapte ani, cât pesediștii au fost la guvernare, nu au făcut nimic pentru Moldova. Ba mai mult, au încurcat lucrurile pentru A8. Au încercat să intre într-un parteneriat public privat prin care ne puneau să plătim o taxă de autostradă în timp ce în Ardeal sau în sud nu se plătește nicio taxă. După ce pesediștii au plecat de la guvernare, s-a reușit ca toate cele trei tronsoane să fie aduse într-un anumit stadiu clar. Tg Mureș – Tg Neamț este în proces de revizuire a studiului de fezabilitate iar la finalul anului viitor va fi gata. La fel Tg Neamț – Iași. De asemenea, este în proiectare podul de la Ungheni, legătura cu Republica Moldova. Autostrada A8 încă nu reprezintă un proiect matur. El va fi gata peste vreo doi ani și va putea fi finanțat prin fondurile de coeziune 2021-2027. Autostrada A7 va fi finanțată prin programul de relansare economică a Uniunii Europene, prevăzut pentru perioada 2020-2024. Probabil în 2022 vom discuta și despre un drum rapid către Pașcani, să reușim conectivitatea pe toate rutele importante. Trebuie să avem grijă care ne sunt prioritățile și care sunt finanțările.

Ministrul Transporturilor a vorbit despre programul de guvernare pentru următorii patru ani și a anunțat 1000 de kilometri de autostrăzi în România.

Cred este vorba de 1000 de kilometri de autostrăzi, drumuri naționale, variante ocolitoare. În acest an a reușit să deblocheze foarte multe proiecte care erau prin sertarele ministerului și să le aducă la maturitate. Asta înseamnă că foarte multe proiecte ajung de anul viitor în licitație de lucrări. Asta înseamnă că în următorii patru ani chiar se pot face aceste lucrări. Domnul Lucian Bode este un ministru extrem de eficient iar atunci când spune o vorbă trebuie să avem încredere în el, așa cum am încredere în Guvernul Partidului Național Liberal.

Cum va reuși PNL să implementeze acest program? E clar că va avea nevoie de sprijinul altor partide.

Cel mai bine este să vedem rezultatul votului de pe 6 decembrie. Sunt sigur că Partidul Național Liberal va obține un scor bun și după aceea vor fi discuții despre formarea unui nou guvern.

Ce înseamnă un scor bun?

Eu zic că va fi un scor de peste 35% pentru Partidul Național Liberal.

Iar la Botoșani?

Exact la fel. Sper să-i batem pe pesediști la Botoșani. E un moment extrem de important pentru botoșăneni în a alege între dezvoltare și subdezvoltare. Prin investiții publice, să avem un trai mai bun, salarii mai bune, pensii mai mari sau să trăim într-o zonă a consumului excesiv, a sărăciei și a izolării. Asta reprezintă PSD-ul la Botoșani. Nimicul pesedist trebuie eliminat și lăsat în opoziție, să vadă ce înseamnă ca un guvern de dreapta al PNL să aducă investiții în municipiul și județul Botoșani.

La alegerile locale, PSD a câștigat Primăria Botoșani și Consiliul Județean. Cum vedeți o colaborare cu cei de la PSD?

Eu am fost tot timpul deschis la colaborări, cu orice fel de primar. Am susținut toate proiectele de investiții a tuturor comunităților din județul Botoșani, indiferent de culoarea politică a primarilor. Voi susține proiecte de dezvoltare propuse atât de Consiliul Județean, să vedem care vor fi pentru că până acum nu prea le-am văzut, cât și ale municipiului Botoșani pentru că aici sunt foarte multe. Primarul Cătălin Flutur a lăsat proiecte de peste 100 de milioane de euro, cu contracte semnate. Voi monitoriza permanent pentru ca aceste investiții chiar să se întâmple pentru binele botoșănenilor. În politică trebuie găsite căi de comunicare astfel încât toate aceste proiecte să se transforme în fapte. Să se vadă fapte.

Un mesaj pentru botoșăneni…

Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor din echipa de campanie cu care colaborez foarte bine, tuturor celor extrem de implicați în această campanie electorală. 6 Decembrie va fi o zi decisivă pentru România și pentru județul Botoșani. E momentul în care botoșănenii vor alege calea dezvoltării prin investiții. Îi rog din suflet, pe 6 decembrie să-și facă timp și să meargă la vot. Îi asigur pe toți că organizarea alegerilor va fi făcută în deplină siguranță. Fiecare vot este important. De aceea este necesar să mergem la vot pentru a da Botoșaniului o cale liberă spre dezvoltare.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad