Connect with us

National

Alegeri locale 2020. Ce reguli trebuie să respecte cetăţenii la urne

Published

on

Alegerile locale 2020 au loc duminică, 27 septembrie, în condiţii speciale, în contextul pandemiei generate de noul coronavirus. Astfel, la alegerile locale au fost stabilite reguli de acces în sălile de vot şi la urne, pentru a preveni răspândirea COVID-19. În sala de vot vor avea acces deodată cel mult cinci alegători, în aşa fel încât să nu se creeze aglomeraţie. Aceştia vor fi obligaţi să poarte mască şi să se dezinfecteze pe mâini.

Autorităţile au instituit măsuri care privesc accesul şi fluxul alegătorilor în sediul secţiei de votare, precum şi exercitarea propriu-zisă a dreptului de a alege.

Regulile pentru alegerilor locale 2020 în vreme de COVID. Persoanele cu febră au acces cu prioritate

Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire pot solicita acces prioritar în localul de vot, iar în cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente sau este febril va fi organizat accesul prioritizat al acestuia la urne, conform Agerpres.

Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face treptat pentru a fi evitate aglomerările.

Alegeri locale 2020. Masca de protecţie e obligatorie

Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie şi să îşi dezinfecteze mâinile atât la intrarea, cât şi la ieşirea din secţia de votare.

Dacă se formează aglomerări la intrarea în sediile secţiilor de votare, personalul de pază va asigura distanţarea de minimum un metru între persoane.

Acces prioritar pentru persoanele de peste 65 de ani care suferă de anumite boli

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu vârsta de peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Accesul va fi dispus de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare prin măsuri organizatorice.

Distanţarea de minimum un metru poate fi asigurată şi prin marcarea acesteia între persoanele ce aşteaptă în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare. Este recomandabil ca şi în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare alegătorii să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, spun autorităţile.

Citește mai mult pe RTV.NET

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad