Connect with us

Interviu

INTERVIU. Cătălin Silegeanu: „Dăm vina pentru că așa ne-am învățat. La noi în Botoșani nu se poate… dar nu luăm măsuri și nu dorim schimbări”

Published

on

Omul de afaceri Cătălin Silegeanu, managerul companiei Hidroplasto, a decis să candideze atât pentru funcția de primar al municipiului Botoșani cât și pentru cea de consilier local. Spune că este alternativa la partidele politice și că are soluții pentru dezvoltarea municipiului Botoșani.

Cine este Cătălin Silegeanu, candidatul independent la Primăria și Consiliul Local Botoșani?

Mă numesc Cătălin Silegeanu, am 36 de ani, sunt om de afaceri. Afacerea mea este bazată pe partea de producție, vânzări, construcții. Avem un business fără contracte cu statul. Majoritatea contractelor sunt sunt la export. Sunt vicepreședintele Patronatelor Române, membru Rotary Club Botoșani, sunt inginer la bază, specializat în leadership, management, vânzări.

Când ați început business-ul și cum a evoluat?

Business-ul l-am început în 2005. Din 2005 și până în 2020, business-ul a fost într-o continuă creștere, firma a fost tot timpul pe profit. Am început de la o cifră de afaceri de zeci de lei și am ajuns în 2019 la 1,5 milioane de euro. Tot ce deține această firmă, bunuri între 1,2 și 1,4 milioane de euro sunt ale firmei Hidroplasto. Nu lucrăm cu băncile. Ca și strategie pe termen lung, profitul l-am reinvestit. Așa am ajuns să fim una dintre cele mai mari companii pe partea de producție a profilelor și granulelor din PVC din România. La ora actuală este un business foarte stabil, avem contracte ferme pe partea de export. Facem export în majoritatea țărilor E.U. și non-E.U. În ceea ce privește România, avem contracte ferme pe anumite categorii de lucrări și produse, personalizate în funcție de nevoile clienților. Avem anumite soluții pe partea de rosturi de dilatație pentru clădiri industriale. Suntem unici pe piața din România.

Conduceți un business, bani aveți, de ce candidați la primărie?

Am tot ce își poate dori un om. Vreau să candidez la Primăria Botoșani pentru că timp de 30 de ani de zile nimeni nu a făcut nimic pentru acest oraș. E foarte important ca în această viață să faci bine și pentru semenii tăi. Eu sunt și membri Rotary, o organizație non-profit, care se ocupă cu acte de caritate. Cred că a venit momentul să ofer și eu ceva oamenilor și acestui oraș. Nu este posibil ca după 30 de ani, să vină câte un reprezentant al unui partid, să ne promită și să nu se facă. Eu îmi doresc ca ai mei copii să rămână în acest oraș, să-și dezvolte un business. Îmi doresc ca tinerii să aibă o educație și să rămână aici. În 1992 erau circa 126.000 de oameni în Botoșani. de atunci suntem într-o continuă scădere. Majoritatea tinerilor sunt plecați. Dacă nu oferim nimic acestor tineri, ei o să plece în continuare.

Regretați că ați intrat în această bătălie? După ce ați anunțat candidatura la primărie au apărut mai multe comentarii legate de viața personală și de business…

Deciziile în viață mi le asum. Nu am avut niciun regret și nici nu voi avea. Cred că atacurile în ceea ce privește trecutul meu, s-au epuizat. Nu mi se pare corect să ataci pe cineva pe plan personal. 70% au fost atacuri personale. Toată lumea știe că am un business stabil. Nu poți să vii cu niște atacuri din 2012-2012, cum au făcut ei. Când faci un business din fonduri proprii, până stabilizezi acel business durează 10-15 ani. Noi nu avem contracte cu statul, nu am avut și nici nu îmi doresc. Ca să vă răspund la întrebare, dacă regretam, mă opream când au început atacurile din partea celor două partide. Au fost atacuri la comandă. Eu mă voi lupta în continuare cu cele două mari partide, nu o să mă opresc.

Sunteți un pericol pentru candidații partidelor mari?

Din punctul meu de vedere, așa mă văd. În această bătălie electorală, mă văd între Cosmin Andrei și Cătălin Flutur. Cei doi sunt contracandidații mei.

Vorbim de un candidat independent care nu are în spate sute sau mii de oameni…

Acum trei luni am pornit de la zero. Eu am dus o campanie bazată pe responsabilizarea oamenilor. Le-am oferit o alternativă și o variantă. Dacă până acum nu aveau o variantă, un independent, un om de afaceri, un om care și-a susținut singur campania și a fost în ceafa celorlalte partide… Eu am scos realitățile din Botoșani prin comunicatele mele. Partidele politice au venit cu niște comunicate inventate de anumiți consilieri, din București sau de unde au venit ei. Campania mea a fost o campanie personalizată pe necesitățile orașului Botoșani. Ei au venit cu o campanie generalizată, gen natalitatea lui Firea. Domnul Cătălin Flutur a venit cu proiecte de 110 milioane de euro, pe hârtie. Eu nu am simțit nimic în acești patru ani. La Cornișa este un management defectuos care ar trebui să plece.

Ce reproșați conducerii primăriei?

Botoșaniul este unul dintre primele orașe din România care oferă cele mai mari subvenții. Mă refer la Modern Calor unde 50% din prețul gigacaloriei îl suportă primăria și 50% cetățeanul. O altă companie care a cerut subvenție este Eltrans. Acele autobuze pentru care plătim lunar 32.000 de euro… Ar trebui un profit de 50.000 de euro ca să poți plăti acel leasing. Nu să mergi cu mâna întinsă la Consiliul Local. M-au sunat cetățenii că în loc să circule din 10 în 10 minute, ele circulă din jumătate în jumătate de oră. La ore de vârf sunt pline. Nicio distanțare socială. Avem o problemă mare pe partea de infrastructură și transport local. Nu mai reamintesc de liniile de tramvai care au fost lăsate baltă și oricând îți poți tăia roata. Vorbim de acele scuaruri care trebuie dărâmate și să oferi mobilitate șoferilor.

Considerați că ar trebui să se renunțe la subvenții?

Sigur. Toate companiile din subordinea Primăriei ar trebui să fie pe profit. Asta înseamnă o firmă. Dacă mergi pe minus un an, doi, trei, ai închis-o. Un alt exemplu este Locativa. 80% din chiriile încasate se duc către cei 50 de angajați. Ca om de afaceri, nu mi se pare corect ca toate încasările să se ducă pe salarii. În țară, celelalte primării reușesc să se dezvolte cu fonduri europene, folosind bani de la Compania Națională de Investiții și venind cu o cotă parte din bugetul lor propriu. La Cluj, în 2011 s-au modernizat 25,6 kilometri de cale de rulare a tramvaielor. Au primit fonduri europene, 74%, restul de 26% a fost suportat din bugetul propriu. Trebuie să ai niște bani puși deoparte. Nu poți ca din banii cetățenilor să susții 300 și ceva de angajați care lucrează la primărie și nu știu dacă toți sunt eficienți. Dacă dau randament și dacă sunt puși în funcții pe domeniile lor de specialitate. Sau sunt puși în funcții pentru că au anumite relații cu oameni care își permit să-i pună în funcții.

La aceste societăți subordonate nu ar mai trebui să fie membri de partide la conducere?

Sigur… Înainte PNL-ului a fost PSD la guvernare. Spuneau că educația nu trebuie politizată. Au venit și au schimbat peste 80%, au politizat-o. Dacă aș avea o majoritate în Consiliul Local, aș scoate tot politicul din aceste instituții și aș angaja manageri eficienți care să aducă aceste firme pe profit. Nu poți să pui la Inspectoratul Școlar un om politic care habar nu are despre educație. Dacă aș ajunge la primărie, primul lucrul pe care l-aș face ar fi să-mi formez o echipă de specialiști, pe toate domeniile.

Care sunt prioritățile în municipiul Botoșani?

Trebuie trei-patru persoane specializate pe accesarea de fonduri europene. Vorbesc de oameni specializați. Cei de la Cluj au găsit tocmai la București. La firma mea aș putea să am 50 de angajați în loc de 25 dar ca și eficiență, cei 50 să facă cât 25. Nimeni nu se gândește la lucrul acesta. Preferă să ia trei a câte 2000 de lei decât să vină unul cu 10.000 de lei care să acceseze atâtea fonduri europene, se face un target. Mă uitam și la candidații de la Consiliul Județean, toți vorbesc de drumul Botoșani – Tg. Frumos dar nimeni nu vorbește de problema WC-urilor din fundul curților. Primăriile sunt moderne iar școlile în ce hal arată?

Ce își propune Cătălin Silegeanu să facă în cazul în care va fi ales primar?

Unii candidați au venit cu propuneri de domeniul SF-ului, cum ar fi o parcare lângă strada ta. În primul rând trebuie să începem cu acea echipă cu oameni profesioniști. În al doilea rând, toate companiile din subordine trebuie conduse de oameni care să le aducă pe profit. Atâta timp cât ai profit, ai bani și pentru investiții. În al treilea rând, trebuie rezolvată problema infrastructurii la periferia orașului. Avem 59,1 kilometri neasfaltați. Avem nevoie de 19,3 milioane de lei pentru apă, canalizare și asfalt.

De unde îi luați?

Din fonduri europene. Kilometrul de asfalt e 1,1 milioane lei, canalizarea între 250 și 300, apa între 130 și 160. Ca să se aprobe un proiect de acest gen durează trei-patru luni. Am vorbit la Fonduri Europene iar informațiile cu privire la prețuri le am de la firme specializate, din exteriorul orașului. La noi, se perindă aceleași firme. Nu aș putea să accept o firmă la licitație care mi-a adus teatrul în această situație. Și tu, anul acesta, îi mai dai să-ți renoveze o biserică… Îi mai dai bani să-ți conserve teatrul cu circa 500.000 de lei. Acesta este motivul pentru care avem trei străzi asfaltate cu 1,3 milioane de euro. Prețurile reale sunt umflate local. De ce? Nu există anumite interese? Cu să nu candidez independent atâta timp cât pot, îmi permit și simt că pot reuși. Poate nu anul acesta, poate peste patru ani, poate peste opt ani, când cetățenii din Botoșani vor fi pregătiți pentru o schimbare. Trebuie să spunem stop și să o luăm de la zero. Trebuie să încetăm cu scandalurile din Consiliul Local, cu circul. Acolo sunt oameni controlați politic. Primul lucru pe care l-aș face, m-aș duce în fața lor și aș spune: GATA, PÂNĂ AICI. Facem o transparență totală, venim cu proiecte în folosul orașului. Oamenii pot face această schimbare începând cu data de 27 septembrie. Dacă vor merge la vot și dacă vor dori să voteze o alternativă.

Care sunt oportunitățile de dezvoltare economică a municipiului?

Din punctul meu de vedere, un parc industrial este realizabil. În momentul în care ai făcut un parc industrial, tinerii ar avea o altă opțiune. Ei își doresc să rămână aici. Dacă ar avea altă opțiune în afară de confecții, cred că ar rămâne aici. E foarte important ce oferă o firmă. Eu am avut o problemă la Oradea. Acolo sunt foarte multe multinaționale. Îi dai omului 100 de lei în plus față de ceilalți și vin. În business contează cât îi oferi omului. Cât respect îi oferi omului. Ce îi oferi în plus față de ceilalți. Lumea s-a învățat… dacă firma X îi dă 100 de lei, tu tot 100 de lei să-i dai. La Oradea, Cluj, București există firme foarte mari, au o fabrică cu o capacitate de sută la sută dar oameni pentru o capacitate de 70%. Este foarte simplu să le oferi anumite facilități și să le zici: relocați fabrica la Botoșani. Eu nu dau vine pe drumul prost Tg. Frumos – Botoșani, nu dau vina pe poziția geografică. Eu am business și e foarte ok. Tirurile vin și aici, se încarcă. Nu mă plâng, dacă îți dorești cu adevărat, poți să faci. Noi dăm vina pentru că așa ne-am învățat. La noi în Botoșani nu se poate mai mult, nu avem infrastructură, plângem dar nu luăm măsuri și nu dorim schimbări. Eu mă așteptam să fiu sprijinit de mai mulți oameni de afaceri pentru că vin din mediul lor, mă cunosc. Din păcate, dacă un om de afaceri te sprijină, politicul sare imediat. Îți scoate contractele cu statul, te amenință. Nu e corect.

Mesaj către botoșăneni:

„Dragi botoșăneni, dacă într-adevăr doriți o schimbare, dacă într-adevăr doriți să trimite partidele acasă, dacă într-adevăr doriți un primar independent pentru modernizarea acestui oraș, ieșiți la vot. Nu vă fie frică de COVID, folosiți măsurile de protecție. Singura mea rugăminte este să veniți la vot și să votați cu creierul. Analizați foarte bine candidatul și realizările lui”.

 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad