Connect with us

AGRICULTURA

Stațiunea Popăuți prezintă din nou interes pentru fermieri: „Și-au exprimat dorința să achiziționeze berbeci karakul” GALERIE FOTO

Published

on

Aproximativ 200 de crescători de oi din rasa Karakul s-au adunat astăzi la Stațiunea de Cercetare Popăuți pentru a asista la un eveniment organizat de Asociația Moldoovis în parteneriat cu instituția aflată în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice.

În cadrul evenimentului a fost organizat și workshop-ul: ”Rezultate preliminare în obținerea unui nou ecotip ovin specializat în producția de pielicele și carne la rasa Karakul de Botoșani”.

Workshop-ul face parte din cadrul proiectului ADER 8.1.4. Stabilizarea genetică a unui nou ecotip ovin specializat pentru producția de pielicele și carne la rasa Karakul – proiect finanțat de MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis și director al Stațiunii de Cercetare Popăuți, spune că în următoarea perioadă se va pune un accent mai mare pe liniile de carne deoarece prețul oferit este mult mai bun.

„Fermierii au fost foarte receptivi la proiectul ADER, interesați de ceea ce lucrăm noi la Popăuți. Chiar și-au manifestat interesul, mergând la boxele unde aveam acele exemplare și acei berbeci specializați pentru producția de carne. Au văzut exemplare rezultate din încrucișarea cu berbecii de carne. Chiar vroiau să cumpere. Deocamdată nu putem vinde. Când vom avea rezultate consolidate, vom distribui și berbecuți. În momentul în care avem o certitudine că rezultatele vor fi favorabile, vrem să răspândim noua linie la care lucrăm acum. Cerința este foarte mare de carne de oaie și confirmă prin prețul care se practică la ora actuală. Între 10 și 11 lei pe kilogram în viu pentru acel miel finisat. Noi vom încerca să-i ajutăm pe fermieri să-și îmbunătățească producția de carne. Dacă se cere carne pe piață, facem carne. Când o să se ceară pielicele, facem pielicele. Fermierii și-au exprimat dorința să achiziționeze berbeci karakul, chiar și femele. Le-au plăcut exemplarele, au fost atenți la ce le-am spus. Au fost receptivi. Au fost impresionați chiar și de nucleul de capre. și-au manifestat dorința să cumpere țapi. Încep să aibă încredere în stațiune și asta mă bucură cel mai mult. De la un an la altul, ei se îndreaptă spre Stațiunea de Cercetare Popăuți pentru a achiziționa material biologic. Îmi aduce aminte de perioada anilor 80 când fermierii veneau la Stațiunea Popăuți pentru a achiziționa reproducători masculi. Ăsta este rolul stațiunii. Din rezultatele de la genotipare, cei mai rezistenți masculi la nivelul județului Botoșani, din rasa Karakul, sunt la Stațiunea Popăuți”, a declarat Ionică Nechifor.

La eveniment au fost prezenți senatorul Costel Șoptică, Bogdan Câmpanu, directorul APIA Botoșani, Mihai Țurcanu, directorul DSV Botoșani, plus cadre universitare de la Iași și reprezentanții unor instituții publice.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad