Connect with us

Administratie

Comuna din județul Botoșani în care străinii nu au putut cumpăra teren agricol VIDEO

Published

on

Străinii nu au avut acces la terenurile agricole dintr-o comună a județului Botoșani. Deși  au încercat să achiziționeze suprafețe mari și au oferit sume importante de bani, nu au reușit să cumpere decât două hectare de teren agricol din cele peste 5000 cât are comuna.

În multe zone ale județului Botoșani, mii de hectare de teren agricol au ajuns în proprietatea fondurilor de investiții și a unor companii din alte țări. În același timp, sunt și comune în care străinii nu au avut acces la terenurile agricole iar acestea au rămas în proprietatea localnicilor. Un exemplu este comuna Cristinești unde doar două hectare au ajuns în proprietatea străinilor.

„Legat de terenuri, o spun cu mândrie, chiar cu patriotism. Nu că aș avea ceva cu investitorii. Dar ne mândrim că în comuna noastră, doar două hectare sunt cumpărate de cetățeni străini. Restul terenului este achiziționat de către locuitorii noștri. Trebuie să recunoaștem că acolo unde au avut acces străinii, străinii nu au venit singuri, fără să-i ajute cineva din primărie. Ori a fost cineva de la registrul agricol, ori cu altă funcție în cadrul primăriei… Bineînțeles că acea persoană a primit un comision pentru vânzările care s-au făcut. eu nu vreau să comentez cum s-au vândut terenurile și pe ce prețuri. Noi am încercat pe cât posibil, nu cu eforturi mici, cu împrumuturi, cu dobânzi pe care le-am plătit, să nu ajungă terenul la străini”, a spus Marinel Stredie.

Cea mai mare fermă din zonă aparține familiei Stredie. Lucrează peste 2000 de hectare de teren și este cea mai mare fermă cu capital românesc din județul Botoșani.

„Familia Stredie administrează o fermă de aproximativ 2000 de hectare. Am beneficiat și de fonduri europene, ne-am dezvoltat, am construit un depozit pentru cereale, cu spațiu de depozitare de 6000 de tone”, a adăugat Marinel Stredie.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad