Connect with us

AGRICULTURA

Consumul de alimente a scăzut semnificativ. Ministrul Agriculturii: „Era normal…”

Published

on

Starea de urgență instituită în România a dus la scăderea semnificativă a consumului de alimente. Închiderea restaurantelor și restricțiile privind circulația au făcut ca în ultima lună și jumătate să se înregistreze un consum mic de alimente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În plus, foarte mulți români și-au făcut provizii de alimente la începutul stării de urgență iar ulterior au cumpărat doar unele produse care sunt perisabile.

„A scăzut consumul intern. S-a modificat comportamentul de cumpărare. Faptul că s-a închis tot ce înseamnă rețea HORECA, a afectat. Ne-am putut deplasa mai puțin iar restricțiile de circulație a influențat foarte mult volumul cumpărărilor. În prima săptămână după ce s-a declanșat starea de urgență, rafturile magazinelor păreau goale pentru că oamenii au cumpărat cantități de trei-patru ori mai multe… Unii agenți economici mari spuneau că au avut vânzări de cinci ori mai mult decât într-o săptămână normală. Apoi, ne spuneau că au scăzut vânzările. Era normal să scadă vânzările. Toată lumea și-a făcut provizii, inclusiv agenții economici. Și-au făcut provizii și au așteptat să vadă ce se întâmplă”, a precizat ministrul Agriculturii.

Pandemia are și părți bune deoarece în toată această perioadă s-a redus mult risipa de alimente.

„S-a limitat risipa alimentară. Înainte de apariția acestei pandemii, era un subiect important. Acum, o situație care ne preocupă este faptul că sunt stocuri foarte mari. Activitatea în agricultură și industria alimentară nu a fost oprită”, a adăugat Adrian Oros care a mai precizat că sunt stocuri foarte mari de produse lactate, sunt stocuri de carne de pui, de carne de vită și stocuri de legume.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad