Connect with us

Administratie

Cel mai bogat liceu din România intră în reabilitare VIDEO

Published

on

Liceul Teoretic Anastasie Bașotă va intra în reabilitare, în această primăvară. După patru ani de licitații și birocrație, în sfârșit se va semna contractul cu firma care va executa lucrările iar liceul construit în urmă cu 141 de ani va fi modernizat.

În 2016, Primăria comunei Pomârla a obținut o finanțare guvernamentală pentru reabilitarea Liceului Anastasie Bașotă, cel mai important obiectiv din această localitate a județului Botoșani. Valoarea investiției este de 1,4 milioane de euro dar birocrația tipic românească a făcut ca abia după patru ani să poată fi demarate lucrările.

„Moștenirea lăsată de boierul filantrop Bașotă trebuie tratată cu toată respensabilitatea și tot respectul. Ne-am pregătit foarte mulți ani pentru această investiție. Din 2016 avem contract de finanțare dar din păcate încă nu am dat drumul la lucrări. Urmează semnarea contractului de execuție a lucrărilor și preconizăm ca în circa doi ani de zile să terminăm investiția aceasta foarte importantă pentru comuna Pomârla”, a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, spune că este un proiect important care vizează reabilitarea totală a celor două corpuri de clădire și racordarea la rețelele de apă și canalizare care acum se realizează. În plus, liceul va avea un sistem modern de încălzire, cu pompe de căldură, care va asigura un confort termic la niște costuri mai mici decât centralele termice.

“Este o valoare consistentă. Vorbim de circa 64 de miliarde de lei vechi, 1,4 milioane de euro. Constă în reparații capitale, asigurarea tuturor utilităților la standarde moderne. Reparații începând cu acoperișul, sala teatrului, subzidiri, anvelopări, instalațiile electrice, termice, apă-canalizare și pompe de căldură. Ne vor trebui niște centrale mai puternice pentru că spațiul este mare, este o investiție mai complicată”, a adăugat Dumitru Chelariu.

Autoritățile locale din comuna Pomârla vor să transforme acest liceu teoretic într-unul profesional, în care elevii să învețe unele meserii căutate pe piața muncii din România și Europa. După investiția în cele două corpuri ale liceului, primarul Dumitru Chelariu spune că va căuta o nouă sursă de finanțare pentru realizarea unor ateliere moderne în care elevii să facă practică.

“Din păcate, copii foarte putini. Ne vom îndrepta după aceste investiții în zona grupului școlar industrial sau a școlilor de arte și meserii. Trebuie să fie un liceu care să pregătească copiii pentru aptitudini practice. Filiera teoretică ne arată că nu suntem pe calea cea bună. Sunt necesare investiții, sunt necesare aceste condiții moderne pentru învățământ. Le vom face. Este un reper al comunei, face parte din istoria comunei. În acest an, vom sărbători 600 de ani de la prima atestare documentară. În jurul acestui fond Bașotă, vor fi create multe acțiuni culturale și comemorative”, a precizat primarul comunei Pomârla.

În 1838, boierul Anastasie Bașotă a înființat în comuna Pomârla, prima școală sătească particulară din Moldova. Cu câteva luni înainte de a muri, el a donat jumătate din avere pentru realizarea unui liceu care să-i poarte numele și care să permită educația copiilor din mediul rural astfel încât absolvenții să poată fi primiți în orice universitate din Europa. Liceul Anastasie Bașotă din Pomârla a fost finalizat și a început să funcționeze pe 18 februarie 1879. În cei 141 de ani, liceul a fost transformat în școală medie tehnică agricolă, școală profesională, școală agricolă de maiștri iar din 1998 a redevenit liceu teoretic. După revoluție, Liceul Anastasie Bașotă a intrat în posesia a 1800 de hectare de pădure și a unei suprafețe de teren agricol, devenid cel mai bogat liceu din România.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad