Connect with us

Politica

Mihaela Huncă: Elevii, părinții și profesorii sunt victimele comunicării guvernamentale haotice

Published

on

Haos la Guvern sau vorba românului: să nu ştie stânga ce face dreapta! În vremuri tulburi, comunicarea la nivel guvernamental funcţionează din nou “perfect”: vicepremierul Raluca Turcan vorbeşte de repetarea anului şcolar, scenariu imposibil pentru ministrul Educaţiei, Monica Anisie!

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că este posibilă repetarea anului şcolar în curs. La câteva ore, ministrul Educaţiei, Monica Anisie a contrazis-o vehement pe colega ei, spunând că scenariul îngheţării anului şcolar nu este luat în calcul şi că este  exclusă amânarea examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat cu un an.

“Vă spun sincer că nu am crezut niciodată că vom trăi astfel de vremuri. Şi nu mă refer numai la pandemia de COVID 19 cu care întreaga omenire se luptă, ci şi la haosul creat în sistemul de învăţământ românesc de un guvern, ai cărui membri se contrazic în mod public pe subiecte de interes naţional”, declară Mihaela Huncă.

Încă de la începutul acestei luni,  s-a stabilit că sunt suspendate cursurile în toate unităţile de învăţământ, ceea ce înseamnă că atât elevii, cât şi profesorii nu vin la şcoală.

“Am aşteptat ca cei din conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării să vină cu un set de proceduri care să reglementeze situaţia cadrelor didactice, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor şcolari şi a personalului nedidactic. Este vorba de o situaţie de urgenţă decretată la nivel naţional şi regulile trebuie sa fie unitare, nu diferite de la o şcoală la alta. Colegilor profesori li se cere sa lucreze cu elevii de acasă. Dar,  s-a gândit cineva că, mai întâi, ar trebui sa fie modificate contractele individuale de muncă prin acte adiţionale prin care  să se prevadă că locul desfăşurării activităţii poate fi şi la  domiciliu şi să fie prevăzută  şi Telemunca? În prezent asistăm la un haos general, în care unii profesori predau pe platforme on-line şi chiar notează, în timp ce alţii, pe bună dreptate nu ştiu ce să facă. Nu mai vorbim de faptul că cei mai bulversaţi sunt elevii pentru că nici pentru ei, nici pentru profesori, nu există în acest moment o reglementare legală, unitară a activităţii de învăţământ de la distanţă”, precizează deputatul Pro Europa.

Fac un apel către cei care conduc acum Ministerul Educaţiei şi Cercetării să găsească soluţii pentru că acestea există! Fără precizări clare, sistemul de învăţământ poate intra în colaps! De aceea, propun a se avea in vedere măsuri, astfel încât cadrele didactice să îşi desfăşoare activitatea pe cât posibil la domiciliu.

Dacă se va relua activitatea după vacanţa de Paşti, nu cred că este o problemă, pentru că ne-am mai confruntat cu situaţii în care cursurile au fost suspendate temporar din cauza condiţiilor meteorologice şi nu au fost afectate examenele naţionale. În situaţia de suspendare a cursurilor  şi după vacanţa de Paşti, se va putea  recurge la prelungirea perioadei de desfăşurare a cursurilor şi se pot elimina din programele disciplinelor de examen o parte din conţinuturile care ar fi trebuit predate in semestrul al II-lea.

Fără a avea precizări clare din partea MEC, sistemul de învăţământ poate intra in colaps!

De aceea propun:

*stabilirea modului de desfăşurare a activităţilor pentru inspectori, directori, personal didactic de predare si auxiliar şi personal nedidactic, astfel încât aceştia să îşi desfăşoare activitatea pe cât posibil la domiciliu;

*stabilirea şi comunicarea măsurilor concrete cu privire la modul de recuperare a materiei.

De asemenea, este neapărat necesară  stabilirea  unor scenarii posibile cu privire la anul şcolar 2019-2020 şi la examenele care urmează a se desfăşura în această vară.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad