Connect with us

Administratie

S-au cheltuit sute de milioane de euro pe niște proiecte nefuncționale

Published

on

România a atras fonduri europene consistente pentru a realiza sisteme de management integrat a deșeurilor (SMID), s-au cheltuit banii dar mare lucru nu s-a schimbat în modul de gestionare a gunoiului. În schimb, populați plătește taxe tot mai mari.

Prezent la Botoșani, Costel Alexe, ministrul Mediului, recunoaște că situația este una complicată și că nu funcționează colectarea selectivă deși România s-a angajat să realizeze anumite procente. Comisia Europeană deja a anunțat că nu va mai finanța astfel de proiecte și că autoritățile naționale și județene vor trebui să-și rezolve problemele din fonduri proprii.

“Din păcate, când am făcut aceste proiecte, nu am reușit să le dimensionăm, să privim în viitor, unde ar trebui să ajungem în 2020. Grad de colectare separat 50% în 2020, 90% în 2030. Au fost dimensionate prost, s-a întârziat cu licitațiile, soluțiile tehnice nu au fost cele mai bune. Suntem în imposibilitatea să fie eficiente, ca să nu spun să le punem în funcțiune. Vestea proastă este că cei de la Comisia Europeană au anunțat că în următorul exercițiu financiar nu vor mai finanța modernizarea SMID-urilor, nu vor mai finanța construcția de incineratoare și nu recomandă construcția de alte depozite ecologice de deșeuri. Administrațiile publice locale trebuie să se implice mai mult în colectarea separată iar industria reciclatoare să aibă ce recicla. Să nu fie nevoiți să importe reciclatorii din România iar deșeurile noastre să le vedem pe câmp sau prin albii”, a spus ministrul Mediului.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad