Connect with us

Educatie

„Statutul special” al profesorilor, atacat la CCR de Avocatul Poporului: Încalcă dreptul la apărare al elevilor

Published

on

Avocatul Poporului a anunțat că a atacat legea care învestește profesorii cu statut de autoritate publică la școală. Printre principalele obiecții trimise la Curtea Constituțională este afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor. Legea inițiată la propunerea federațiilor profesorilor a fost votată la începutul lunii februarie și a fost trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. A fost atacată la CCR și de PNL și USR. CCR va dezbate sesizările abia peste o lună.

Avocatul Poporului a anunțat marți că a depus o obiecție de neconstituționalitate în legătură cu două articole din această lege, susținând că ea încalcă principiul securității raporturilor juridice și că este afectat grav dreptul la apărare al elevilor. Avocatul Poporului a depus, luni, o obiecție de neconstituționalitate, potrivit unui comunicat de presă.

Curtea Constituțională va discuta sesizarea Avocatului Poporului pe 18 martie, dată când va dezbate și sesizarea formulată de senatori USR și PNL. Termenul este menționat într-o adresă prin care CCR îi cere președintelui Senatului un punct de vedere cu privire la acest dosar, potrivit Edupedu.ro.

USR și PNL au atacat, săptămâna trecută, această lege la CCR.

“Legea privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și de control cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, care atribuie profesorilor statut de autoritate publică, a fost votată de Senat (cameră decizională) la începutul lunii februarie.

“Nu putem accepta că profesorul este un milițian care își impune cu forța opinia în școală. Școala este despre educație, nu despre instrucție, iar respectul pe care inițiatorii legii clamează că îl impun astfel nu se obține, în fapt, nici cu forța și nici cu frica. (…) În spiritul legii adoptate, elevul sau părintele nu se mai bucură de ‘prezumția de nevinovăție’, ei trebuind să-și dovedească ‘nevinovăția’, ceea ce este contrar principiilor dreptului național și european. Prezenta lege este o fortare a echilibrului între elevi-parinți pe deoparte și profesori pe de altă parte în cadrul actului educațional și transformarea profesorului într-un agent constatator”, potrivit senatorului USR Vlad Alexandrescu.

CiteȘte mai mult pe REALITATEA.NET

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad